13 juni 2024

Spectaculaire zonne-uitbarsting waargenomen

Zonnestorm 0405

Credit: NASA/SDO

Gisteren (3 mei) heeft er een spectaculaire uitbarsting plaatsgevonden op de zon. De Amerikaanse zonnetelescoop Solar Dynamics Observatory heeft een reeks prachtige plaatjes geschoten van de gebeurtenis. Het is de tweede grote zonnestorm in drie dagen tijd, maar was gelukkig niet op aarde gericht. Bij de uitbarsting is een grote hoeveelheid superheet plasma “gelanceerd” tot hoogtes van 200.000 km boven het oppervlak van de zon. De krachtigste zonne-uitbarsting van 2013 vond plaats op 11 april en werd geregistreerd als een klasse M6.5 zonnestrom. Da’s nog altijd een middelmatige kracht als het om zonnestormen gaat. De krachtigste zonnestormen zijn van de X-klasse. Als zo’n zonnevlam op de aarde gericht staat, kan dat gevaar vormen voor satellieten en astronauten. Ook kunnen communicatie- en gps-signalen dan uitvallen.

Share

Speak Your Mind

*