20 juni 2024

‘Mount Sharp op Mars ontstond door wind, niet door water’

Curiosity

NASA’s Marsrover Curiosity is momenteel op reis naar Mount Sharp. Lange tijd werd gedacht dat die 5,5 kilometer hoge berg ooit werd gevormd door lagen slib. Maar nu suggereren Amerikaanse wetenschappers in nieuw onderzoek dat de berg helemaal niet door toedoen van water tot stand kwam, maar door wind.

Voorheen veronderstelden wetenschappers dat zich op de plek van Mount Sharp ooit een groot meer bevond. De berg zou zijn ontstaan doordat lagen slib, afkomstig van de bodem van het meer, zich langzaam opstapelden. Hierdoor was de berg een perfecte onderzoekslocatie voor Curiosity. De Marsrover onderzoekt namelijk of er ooit leven mogelijk is geweest op de planeet en waterstof is een van de bouwstoffen die leven mogelijk maken.

Maar onderzoekers van de Princeton University en het California Institute of Technology suggereren dat de berg ontstond doordat stof en zand met de wind mee de krater in werden geblazen. Dat concludeerden zij aan de hand van beelden van ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter (die het oppervlakte van de planeet in kaart brengt).

‘Ons onderzoek sluit niet uit dat er ooit een meer in de Gale krater was, maar suggereert dat het grootste deel van de berg met behulp van de wind is ontstaan’, zegt Kevin Lewis, coauteur van het onderzoek.

Mount Sharp

Mount Sharp

Doordat het oppervlak van de Rode Planeet overdag opwarmt, stijgt er via de randen van de krater lucht omhoog. In de koelere namiddag keert dit proces zich om en daalt deze lucht. Volgens de onderzoekers neemt deze lucht stof en zand mee en legt het in het midden van de 154 kilometer brede krater. Het onderzoek staat gepubliceerd in het tijdschrift

Share

Comments

 1. stel de Gale-krater was ooit wél een meer,
  hoe diep mag die dan wel zijn om een “sedimentslaag” van 5,5-kilometer hoog te produceren.
  we hebben het dan immers over een bezinksel.
  het laatste woord behoeft geen nadere verklaring. TOCH ??

 2. ZIE de astrofoto van vandaag:

  Er wordt nu algemeen aangenomen dat het gelaagde sedimentair gesteente van de
  Richatstructuur
  het gevolg is van opheffing van het landschap gepaard met erosie. Wat die opheffing veroorzaakte en

  toeval ??

Speak Your Mind

*