Site pictogram Astroblogs

Sneeuwval op Mars is nauwkeurig voorspelbaar

Mars noordpool

De noordpool van Mars. ’s Zomers bestaat deze vooral uit waterijs, terwijl hier ’s winters een dikke laag kooldioxideijs overheen wordt gelegd. Credit: NASA.

Het weer op Mars blijkt gemakkelijker te voorspellen dan het weer op aarde. Sneeuwstormen die tijdens de wintermaanden over het noordelijke halfrond van de Rode Planeer razen, blijken weken van tevoren voorspeld te kunnen worden. Het blijkt namelijk dat sneeuwval verband houdt met regelmatig optredende fluctuaties in luchtdruk, temperatuur, windsnelheid en -richting die zich op een golfachtige manier over het noordelijk halfrond verspreiden.

De polen van Mars zijn ijskoude gebieden – ’s winters kan de temperatuur dalen tot -128 graden Celsius. In de wintermaanden zijn de polen van Mars bedekt door een poolkap dat vooral bestaat uit bevroren kooldioxide. ’s Zomers sublimeert (“verdampt”) dit ijs weer, waarna het “eeuwige ijs” zichtbaar wordt: een kleinere poolkap van waterijs.

Het kooldioxideijs heeft twee verschillende herkomsten. Een deel van het ijs bevriest direct aan het oppervlak, terwijl een ander deel in de atmosfeer bevriest en vervolgens als sneeuw neervalt. In de nieuwe studie heeft men ontdekt at er een verband bestaat tussen dergelijke ijswolken en golfachtige weerpatronen die gekenmerkt worden door periodieke veranderingen in luchtdruk, temperatuur en windpatronen.

Dankzij deze golfpatronen kan de temperatuur van de Marsatmosfeer regelmatig dalen tot -128 graden Celsius. Dit is de temperatuur waarop kooldioxide bevriest, waardoor wolken van ijskristallen ontstaan. De kristallen die tot een hoogte van 20 kilometer ontstaan, vallen dan naar het oppervlak als sneeuw. Dankzij de golfpatronen kan de sneeuwval weken van tevoren al voorspelt worden. Voor toekomstige verkenningsmissies is dat nuttige kennis: aan de hand van deze weersverwachtingen kunnen Marsvoertuigen de ergste sneeuwbuien vermijden.

Bron: Max Planck Gesellschaft

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten