Site pictogram Astroblogs

Hubble ziet “vervuilde” dode sterren

Asteroid debris around white dwarf

De rotsachtige puinschijf rond een witte dwerg. Credit:
NASA, ESA, STScI, and G. Bacon (STScI)

De Hubble-ruimtelescoop heeft sporen ontdekt van aarde-achtige planeten op een ongebruikelijke plaats: in de atmosferen van twee opgebrande sterren in een nabije sterrencluster. De witte dwergsterren zijn “vervuild” met puin dat afkomstig is van invallende asteroiden. Deze ontdekking suggereert dat rotsplaneten algemeen zijn in sterrenclusters.

Witte dwergsterren zijn de kleine, lichtzwakke restanten van zonachtige sterren. De witte dwergen in kwestie staan op een afstand van 150 lichtjaar in de Hyades-sterrencluster, in de richting van het sterrenbeeld Stier. Deze cluster is met een leeftijd van 625 miljoen lichtjaar aan de relatief jonge kant.

Hyades

De Hyaden (gezien vanaf de aarde), met in de kaders de witte dwergsterren uit het onderzoek. Credit:NASA, ESA, STScI, and Z. Levay (STScI)

Astronomen denken dat alle sterren geboren worden in sterrenclusters. De zoektocht naar planeten binnen sterrenclusters is echter weinig vruchtbaar geweest. Van de 800 bekende exoplaneten bevindt slechts een handvol zich in sterrenclusters. Deze schijnbare schaarste is mogelijk het gevolg van de aard van clustersterren – dit zijn meestal jonge en actieve sterren die regelmatige uitbarstingen kennen, waardoor het lastig is om signalen van planeten te detecteren.

Waarnemingen die verricht zijn met de Hubble Space Telescope hebben uitgewezen dat de atmosferen van twee witte dwergsterren rijk zijn aan silicium, het hoofdbestaanddeel van rotsachtige planeten zoals de aarde. Dit silicium zou afkomstig kunnen zijn van asteroiden die te dicht bij de witte dwergen zijn gekomen. Hierbij is vermoedelijk een puinring gevormd, waarvan het materiaal langzaam naar de ster valt.

De ontdekking van asteroiden bij witte dwergen suggereert dat hier rotsplaneten ontstaan zijn. Schijnbaar kunnen planeten wel degelijk gevormd worden in clusteromgevingen.

“We hebben chemisch bewijs gevonden voor de bouwstenen van rotsplaneten”, aldus het hoofd van het onderzoeksteam. “Toen deze sterren geboren werden, hebben ze planeten gebouwd. Er is een goede kans dat een deel van deze planeten nog altijd bestaat. Het signaal van rotsachtig puin is hier bewijs voor”.

Bron: Hubble Space Telescope

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten