21 juni 2024

Chris Hadfield en collega’s veilig terug op aarde

Een Sojoez-ruimtecapsule met drie ruimtevaarders aan boord is dinsdagochtend veilig geland op de steppe van Kazachstan. De Canadees Chris Hadfield, de Amerikaan Thomas Marshburn en de Rus Roman Romanenko vertrokken zondag bij het internationale ruimtestation (ISS), waar zij vijf maanden verbleven.

Vooral de terugkeer van Chris Hadfield zal voor sommigen een tegenvaller zijn. Niet omdat we hem niet aardig vinden, maar omdat we het voortaan zonder zijn populaire, wekelijkse filmpjes moeten doen. Vooral zijn laatste video is de wereld over gegaan. Hierin brengt Hadfied zijn eigen versie van het nummer Space Oddity van David Bowie ten gehore.

Volgens ruimtevaartorganisatie NASA gaat het om de eerste videoclip die in de ruimte is geschoten. Bowie sprak op zijn Facebook-pagina van de ‘meest aangrijpende versie van het lied dat ooit gemaakt is’. Hadfield verbleef zeker vijf maanden in het ISS. De Russische astronaut Pavel Vinogradov neemt vanaf nu zijn taken over. Hadfield was de eerste Canadees in het ruimtestation.

Bron: o.a. AD.nl

Share

Speak Your Mind

*