16 juni 2024

Oerartikelen van de natuur- en sterrenkunde – deel II


Hierbij weer een zwikkie ‘oerartikelen’ uit de natuur- en sterrenkunde, artikelen die aan de basis hebben gestaan van vele theorie

Hierbij weer een zwikkie ‘oerartikelen’ uit de natuur- en sterrenkunde, artikelen die aan de basis hebben gestaan van vele theorieën, modellen, ontdekkingen, experimenten enzovoorts. Eerder verscheen deze lijst met oerartikelen op de Astroblogs, maar in de loop van de tijd kwam ik ook anderen tegen, die ik vergaard heb met links naar de oorspronkelijke tekst. De artikelen van Einstein waren oorspronkelijk in het Duits, maar voor ’t gemak heb ik de Engelse variant ervan gebruikt. Veel plezier er mee!

OnderwerpAuteurJaar Link naar artikel
Speciale RelativiteitstheorieAlbert Einstein1905On the electrodynamics of moving bodies
Algemene RelativiteitstheorieAlbert Einstein1915The Foundation of the General Theory of Relativity
Donkere materie rondom MelkwegJ.H. Oort1932The force exterted by the stellar system in the direction perpendicular to the galactic plane and some related problems
Vorming van elementen in de oerknalR.A. Alpher, H. Bethe en G. Gamow (αβγ)1948The origin of chemical elements
Vorming van elementen in sterrenE.M. Burbidge, G.R. Burbidge, W.A. Fowler en F. Hoyle (B²FH)1957Synthesis of the elements in stars
Higgs bosonenPeter Higgs1964Broken symmetries, massless particles and gauge fields
GammaflitsersR.W.Klebesadel, I.B. Strong en R.A. Olson1973Observations of gamma-ray bursts of cosmic origin
Pulsar in binair systeemR.A. Hulse en J.H. Taylor1975Discovery of a pulsar in a binary system
Eerste exoplaneetM. Mayor en D. Queloz1995A Jupiter-mass companion to a solar-type star

De lijst kan trouwens nog langer worden. Ik ben bijvoorbeeld op zoek naar het originele B²FH artikel, maar kom geen bruikbare link tegen. Wie ‘m heeft kan ‘m doorgeven. 😀 Het beroemde B²FH-artikel is inmiddels boven water – dankzij lezer Rudy – en toegevoegd aan de lijst. [Update 20 mei, 12.00 uur] Lezer Driekus Dribbel had ook een goede toevoeging: een artikel van Jan Hendrik Oort uit 1932, waarin hij aan de hand van de snelheid van sterren in en rondom de Melkweg voor het eerst melding maakte van donkere materie. Dat deed hij dus één jaar voordat Frits Zwicky dat deed, die daarvoor de snelheid van de sterrenstelsels in de Comacluster gebruikte. Driekus, bedankt voor de tip.

Share

Comments

  1. De link in Wikipedia voor het B2FH artikel werkt als je ter verificatie het juiste plaatje kiest:
    http://rmp.aps.org/pdf/RMP/v29/i4/p547_1

  2. Ik heb die link vanochtend menig keer geopend, maar krijg telkens ‘Access Denied Due to Abuse’ te zien en geen verificatieplaatje.

  3. Vreemd, bij mij werkte het wel. Misschien werkt het wel als je de pagina bezoekt via een proxy-server zodat je met een ander ip-adres binnenkomt?

    • Ja, dat maakte inderdaad verschil uit. Toen ik met m’n mobiel (via 3G, niet WIFI) naar die site ging kreeg ik het verificatiescherm. Kennelijk is mijn IP-adres op de één of andere manier voor de site van Reviews of Modern Physics niet betrouwbaar. Geen idee waarom. Maar nu ik weet dat de link wel werkt zal ik dit artikel ook in de lijst opnemen. Rudy, bedankt!

Speak Your Mind

*