Een archivaris genaamd Karen Nelson was onlangs gedoken in de onmetelijke archieven van het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië en wat schetste haar verbazing toen ze stuitte op twintig kleine flacons met maangruis erin, stof en kleine stukjes steen, meegenomen van de maan door… Apollo 11 astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin in juli 1969. De flacons zijn daar meer dan veertig jaar ongezien bewaard gebleven en het is nu pas door toeval dat Nelson er op stuitte. De flacons zijn vacuümverpakt in een glazen pot met het label ’24 juli 1970′ en bij de pot zat een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in de Proceedings of the Second Lunar Science Conference in 1971, genaamd “Study of carbon compounds in Apollo 11 and Apollo 12 returned lunar samples“. Eén van de auteurs van dat artikel is Berkeley’s Space Sciences Laboratory Nobelprijswinnaar Melvin Calvin. Dat laboratorium onderzocht het maangruis met het doel om te voorkomen dat de maan besmet zou worden door aardse bacteriën en andersom, om de aardbewoners te beschermen tegen enge bacteriën van de maan. Na het onderzoek moesten de flacons terug naar de NASA, maar dat was men kennelijk vergeten te doen. Foutje, bedankt. 😀 Inmiddels zijn de twintig flacons wel teruggebracht naar de NASA. Bron: Space.com.
we mogen toch hopen dat ze, met de huidige technieken bij de hand, wel uit die potjes hebben gesnoept alvorens het naar een ander hol van vergetelheid terug te sturen.
Ik denk dat er weinig meer te onderzoeken valt aan dat gruis van de maan, dus ik denk dat het bij de NASA wel in de een of andere schoenendoos zal belanden.
Dat zijn nu eens leuke dingen voor de mensen, als je zoiets terug vindt, surprise !
bedoel je dat het geen verschil maakt of je iets met technieken van 40 jaar geleden of die van vandaag onderzoekt. ?? het heeft 40 jaar onaangeroerd gelegen !!
het kan en zal wel ramsj zijn, maar dat zeggen 10-tallen ook dagelijks van al het astronomisch en ruimtevaartonderzoek.
Daar heb je een punt 😉
Het klopt dat de techniek in de loop van die 40 jaar enorm is toegenomen. Maar wat ik bedoel te zeggen is dat er door alle Apollomissies in totaal 382 kilogram aan maansteen is meegenomen en dat het onderzoek daaraan nog steeds doorgaat, met die geavanceerde apparatuur en onderzoeksmethodes. Die paar gram die ze nu ontdekt hebben zal dus weinig verschil uitmaken.
382 kilo op de Maan of op de Aarde?
doe mij maar 1 flacon met dat maangruis.
IK denk op aarde. Op de maan zullen ze geen weegschaal hebben gehad. 🙂
De flacons zijn vacuümverpakt in een glazen pot met het label ’24 juli 1970′ ”
Voor mij toen een uiterst belangrijke datum,,, ik werd toen 17 🙂
(*_*) ja ik snap het wel. was meer het idee.
overigens wordt in het rapport wel geschreven over CO afwijkingen, kennelijk niets verontrustends want waarschijnlijk o.a gewone aardse contaminatie (*_*).
maar goed er is meer dan genoeg, al vinden sommige nu erkende nederlandse geologen dat er meer en opnieuw gezocht moet worden en m.n in omgeving zuidpool maan want 1 stukje troctolite maakt nog geen trend.