29 maart 2024

Beroemde nevel is complexer dan gedacht

Ringnevel M57

Vind je bovenstaande foto voor mietjes, dan kun je hier een versie voor bazen downloaden. Credit: NASA, ESA, and C.R. O’Dell (Vanderbilt University)

De Ringnevel behoort tot de populairste astronomische objecten: dankzij z’n kenmerkende vorm kan hij op de cover van heel wat sterrenkundeboeken gevonden worden. Leuk feitje: in de tv-serie Star Trek – The Next Generation hangt een foto van de Ringnevel in de persoonlijke kamer van Captain Picard. Maar we dwalen af: het blijkt dat de Ringnevel minder simpel is dan gedacht.

De Ringnevel is een gloeiende gaswolk dat is uitgestoten door een stervende ster. De vorm van de nevel werd vaak omschreven als een bagel, maar het blijkt eerder een gevulde donut te zijn! De “Ring” die de nevel z’n naam geeft, blijkt van binnen een blauwe rugby-achtige structuur te bevatten, waarvan de uiteindes door de ring heen ‘steken’. Dit blijkt uit waarnemingen van de Hubble-ruimtetelescoop, waarmee de ruimtelijke structuur van de Ringnevel in beeld is gebracht.

De Ringnevel staat op een afstand van 2000 lichtjaar en heeft een diameter van 1 lichtjaar. Het gas in de nevel is zo’n 4000 jaar geleden uitgestoten door een centrale ster van meerdere zonnemassa’s. De Ringnevel zal nog zo’n 10.000 jaar blijven uitdijen, waarna het materiaal gemengd zal raken met het interstellaire medium. Het is de verwachting dat onze zon, aan het einde van haar leven, een vergelijkbare nevel zal vormen.

Ringnevel structuur

Credit: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)

Bron: HubbleSite

Share

Speak Your Mind

*