De Ringnevel M57, een in 1779 door de sterrenkundige Antoine Darquier de Pellepoix ontdekte planetaire nevel in het sterrenbeeld Lier, is één van de meest gefotografeerde objecten aan de hemel, niet alleen door professionele sterrenkundigen, maar ook door massa’s amateur-astrofotografen. Maar de foto’s die met de Hubble ruimtetelescoop en met de Large Binocular Telescope (LBT) in Arizona in de VS zijn gemaakt behoren tot de meest gedetailleerde foto’s ooit gemaakt van M57. Hierboven zie je ‘m, vastgelegd met Hubble, hieronder een combinatie van Hubble en LBT, waarbij de supergrote verrekijker de roodgekleurde buitenste structuren van de planetaire nevel wist vast te leggen. Ik kan mij herinneren dat collega-Astroblogger André van der Hoeven die buitenste ringen rondom de Ringnevel ook ooit heeft gefotografeerd, dat klopt toch André? [Update] Even zoeken en voilá , daar is André’s blog over M57.

Credit: Credit for Hubble data: NASA, ESA, C. Robert O’Dell (Vanderbilt University), and David Thompson (LBTO)
Het onderzoek aan de Ringnevel met Hubble en de LBT is gestold in drie wetenschappelijke artikelen, te verschijnen of reeds verschenen in het vakblad The Astronomical Journal, die je hieronder kunt downloaden, gratizz en voor nicks:
- “Studies of NGC 6720 with Calibrated HST WFC3 Emission Line Filter Images “I: Structure and Evolution“
- “Studies of NGC 6720 with Calibrated HST WFC3 Emission Line Filter Images “II: Physical Conditions“
- “Studies of NGC 6720 with Calibrated HST WFC3 Emission Line Filter Images “III: Tangential Motions using AstroDrizzle Images“
En als klap op de vuurpijl ook nog eens een video over de waarnemingen aan M57.
Bron: Hubble..
Prachtig deze foto’s.