1 april 2023

Opnieuw opwinding rondom koude fusie

Foto's van het koude fusie-experiment met de E-Cat. Credit: Levi, Foschi et al.

Foto’s van het koude fusie-experiment met de E-Cat. Credit: Levi, Foschi et al.

Al decennia lang staan experimenten met koude fusie bol van controverse, waarbij voor- en tegenstanders elkaar het vuur aan de schenen leggen – zoals in 1989 toen de elektrochemici Martin Fleischmann en Stanley Pons in een persconferentie verklaarden erin geslaagd te zijn bij een experiment met waterstof en palladium meer energie te genereren, dan ze er hadden ingestopt, een claim die niet kon worden geverifieerd. Gewone kernfusie, zoals dat in het centrum van de zon plaatsvindt, gebeurt bij temperaturen die miljoenen graden bedragen, koude kernfusie daarentegen kan bij relatief lage temperaturen plaatsvinden. Deze week was er opnieuw opwinding over een experiment met koude kernfusie, dit keer van de Italiaanse ondernemer Andrea Rossi, die beweert dat hij met zijn E-Cat instrument middels het Low Energy Nuclear Reaction (LENR) proces energie kan genereren.

Hittefoto van de E-Cat

Hittefoto van de E-Cat. Credit: Levi, Foschi et al.

In de E-cat zou waterstof geïnfuseerd worden in nikkel en dat zou vervolgens veranderen in koper, waarbij energie vrijkomt. Verschil met vorige claims is dat dit keer een tweede test door zeven onafhankelijke wetenschappers ook leidde tot de productie van extra energie, waarbij het verschil in wat er aan energie in ging en er uit kwam wel 10.000 keer de energiedichtheid en 1000 keer het vermogen van benzine had. OK, dat klinkt dan verheugend, maar er is een grote adder onder het gras: Rossi staat niet toe dat men IN de E-cat mag kijken, omdat het een industrieel handelsgeheim zou zijn en hij bang is voor concurrentie. Vandaar dat velen het experiment als waardeloos beschouwen en de ‘onafhankelijke’ bevestiging door de zeven wetenschappers in de prullenbak gooien. Wordt vast en zeker vervolgd. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. och… zijn ze weer daar? 🙂

  Die Andrea Rossi, ik heb zijn eCat een paar jaar geleden wat gevolgd.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Andrea_Rossi_(entrepreneur)

  Die kerel moet een genie zijn: hij bekwaamt zich in enkele jaren in een domein waar hij dan een miraculeuze verbetering ontdekt, alleen heeft hij van al zijn uitvindingen nooit één commercieel succes gemaakt.

  Ik zou graag eens zijn thesis in filosofie willen lezen, de interrelaties tussen Albert
  Einstein’s relativiteitstheorie en Edmund Husserl’s fenomenologie, dat moet boeiende lectuur zijn.

  Je moet wel weten dat dit een oplichter die zijn sporen reeds verdiend heeft:
  In de jaren 70 heeft hij in volle olie crisis oude olie in afgedankte oliecontainers opgeslagen omdat hij deze kon herwerken, Petroldragon heette dat, waren ze jaren bezig om op te ruimen. Hierna had hij een andere uitvinding gedaan: Peltier elementen met een efficiëntie van 20%, die normaal maar 1% efficiënt zijn. De claims geverifieerd door zijn “onafhankelijke” experts, konden echter nooit gereproduceerd worden, en de werkende elementen gingen met alle plannen in een brand verloren: wat had die Rossi een pech zeg! En dan begint hij nu ineens aan koude fusie.

 2. Bekijk eens het volgende filmpje:

  Hierin op 12m20 beweert hij dat hij 7 liter water per uur verdampt. Een volledige verdamping zou 4.18 Joule/gram °C * 7000 gram * 80° + 2256 J/gram * 7000 gram = 18132800 Joules, /3600*1000 = 5,03 kWh dat is ongeveer 6,72 maal de input energie van 3,4 Ampere * 220 = 748Watt als hij 7 liter per uur doet. Laat dat dit ook bijna hetzelfde energieverschil is tussen de opwarming van water tot het kookpunt en de verdamping tot stoom nadien. Op 11m25 zie je hoeveel stoom hij produceert. Waterdamp expandeert echter 1243 maal, en dat zou een verdamping van 7 liter water per uur 1243*7 = 8701 liter/uur, /3600 = 2,4169 liter/seconde geven. Met een darm van 1 vierkante cm zou de ontsnappingssnelheid 24 meter/seconde zijn. De reden waarom het waterdamp veel trager uit de darm ontsnapt is omdat slechts een klein gedeelte effectief verdampt wordt: als je 5% verdampt dan heb je nog altijd 1243*0,05 = 62-voudige expansie, dus natte stoom, je kunt hiermee een 6,7-voud aan energie besparen, de ontsnappingssnelheid is dan wel veel kleiner.

  Rest de vraag waarom Rossi deze praktijken zo kan blijven uitoefenen, zie geldwitwasserij:

  http://shutdownrossi.com/law-legal-issues/free-energy-money-laundering/

  • Wowie Jurgen, wat een uitvoerige en gedetailleerde analyse van het experiment van Rossi.

   • Ik ben niet gekwalificeerd om de validiteit van LENR te oordelen, dit terzijde… alles wat ik hier schrijf is opgezocht op het Internet.

    In tegenstelling tot ‘koude fusie’ is LENR geen weerlegde theorie. ‘koude fusie’ is destijds weerlegd door de mainstream, maar individuele onderzoekers hebben sporadisch positieve resultaten geboekt. LENR is tot op heden een grijze (niet weerlegt/niet bewezen) wetenschap waar nog veel onderzoek nodig is, het is geplaagd met fraude, ondergefundeerd, de meeste onderzoekers zijn fin-du-carrière. Er is wel degelijk heel wat ontdekt over LENR, maar het blijft een controversieel domein.

    Ik heb hier een youtube filmreeks van Steven B. Krivit, een wetenschappelijk onderzoeksjournalist die Rossi ontmaskerde, waar hij rapporteert over de staat van LENR onderzoek aan het American Nucleair Society. Op het einde van de presentatie vraagt een toehoorder of hij ooit van Rossi gehoord had, waarop de zaal aan het gniffelen slaat en Steven antwoordde toen dat hij Rossi een jaar gevolgd en bezocht had en dat de zaken waar hij mee bezig was niets met wetenschap of technologie te maken had. Maakt wel duidelijk maakt wat wetenschappers denken over Rossi.

    http://news.newenergytimes.net/2012/11/30/report-of-lenr-session-at-american-nuclear-society-2/

    Dit kan hopelijk een meer realistischer beeld schetsen over de staat van LENR onderzoek. Potentieel zou dit een energiebron kunnen voortbrengen met een energiedensiteit die ligt tussen olie en nucleaire splijting, maar helaas is er geen doorbraak ondanks dat er veel verschillende variaties op de experimenten zijn uitgeprobeerd. Het kan dus best nog een hele tijd duren voor dat er enige vooruitgang wordt geboekt, laat staan iets commercieel op de markt komt.

    • Stanny Demesmaker zegt

     Met alle respect Jurgen,

     Wat je zegt klopt niet, LENR is een gevalideerde wetenschap. Waar deze test wederom een bewijs van is. Als je deze test in twijfel trekt, moet je wel met goede argumenten komen. En als je denkt dat je 9 professoren heel makkelijk kan misleiden met claims van 10x de input, moet je wel met héél goede argumenten komen. Er zijn enkele blogs die argumenteren dat het over een flutrapport gaat, terwijl hun “kritiek” over ontbrekende informatie perfect te lezen staat in het rapport.

     Steven Krivit is een journalist en geen wetenschapper. Hij heeft een persoonlijke vendetta met Rossi en heeft 0,0 geloofwaardigheid. Het is wel heel toevallig dat hij de commentaarsectie heeft uitgeschakeld bij zijn youtubefilmpje.

     • Hi Stanny, tijdje geleden dat ik nog iets van u gehoord heb. ( zo’n 18 maand geloof ik : http://blogs.tijd.be/bbb/2011/12/schrijf-mee-aan-de-grote-stagnatie-.html )

      Da’s toch al een goede 30 maand geleden (van 14 januari 2011) dat Rossi zijn miraculeuze eCat voorstelde. Toch vreemd dat hij nauwelijks opgeschoten is, gratis energie, daar moet toch bijna iedereen willen? Wat mij een beetje verbaast is dat hoe mensen zoals jij erin blijven geloven, ondanks de vele aanwijzingen van het tegendeel, waarvan ik hierboven er een aantal opgesomd heb. Heb je nooit gehoord van Ockham’s scheermes? Indien er verschillende hypotheses zijn die een verschijnsel kunnen verklaren, dan zal de hypothese met de minste aannames wellicht de juiste zijn, in dit geval: “Rossi is een oplichter”. Dit zal een heel pak eenvoudiger zijn dan alle volgende aannames tegelijk: “de oliebedrijven en de overheid spelen een kartel tegen Rossi’s PetrolDragon , Krivits heeft een vendetta met Rossi, het bedrijf dat de Peltier-elementen produceert heeft slecht werk geleverd, Rossi liet stomweg al zijn plannen achter in het bedrijf en was al zijn kennis op vlak van Peltier elementen vergeten na de brand, Rossi had plots zonder tientallen jaren opleiding en onderzoek plotseling kernfusie uitgevonden, maar heeft door omstandigheden zijn plannen nog niet kunnen commercialiseren”, enz…

 3. Stanny Demesmaker zegt

  Jurgen,

  Ik vrees dat je niet echt correct op de hoogte bent van de ontwikkelingen van Andrea Rossi en LENR. Je aantijgingen tegenover Andrea Rossi zijn vals, Rossi is nooit veroordeeld geweest. Het onderzoek dat tegen hem liep ging nooit over de technologie die hij ontwikkeld had maar over het resultaat van de afvalverwerking ervan. Andrea Rossi is een uitvinder met verschillende patenten op zijn naam. Om zijn onderzoek te financieren heeft hij zijn vorig bedrijf en huis verkocht. Wat je natuurlijk ook vergeet is dat Andrea Rossi niet alleen was met de aankondiging van zijn doorbraak maar hij had hiervoor samengewerkt met Professor Focardi die een zeer gerespecteerd wetenschapper is.

  Er is ondertussen wel veel gebeurd, natuurlijk veel trager dan dat ik zou willen. Bv de vorige keer had Andrea Rossi enkel maar enkel een reactor van vrij lage temperatuur (90°) nu heeft hij die opgeschaald naar 360° waar elektriciteitsproductie mogelijk bij wordt. Binnen enkele maanden zal hij commercieel beginnen leveren hij heeft daarvoor nu de nodige attesten.
  Je mag natuurlijk ook geen mirakelen verwachten, om een revolutionair product naar de markt te brengen heb je veel hindernissen en vooral veel geduld nodig.

  Het is wel een heel vreemde denkwijze, 9 gerespecteerde professoren maken een vaststelling van een controversiële reactor wat impliceert dat ze zeer grondig te werk zijn gegaan en komen daarbij een vaststelling waar jij niet in gelooft dus niet aanneemt …

 4. Hallo Jurgen en Stanny, bedankt voor de boeiende discussie die jullie voeren, een discussie waar jullie veel meer van weten dan ikzelf. Ik geloof niet dat jullie elkaar een millimeter zullen benaderen, want de standpunten liggen teveel uiteen merk ik. Mijn gevoel zegt mij dat ik sceptisch moet zijn en dat is niet zozeer vanwege inhoudelijke argumenten, maar meer dat het niet willen tonen van het interieur van de E-Cat mij zeer argwanend maakt. Maar goed, Rossi zal daar ook z’n redenen voor hebben (concurrentie of zo), maar het maakt de zaak lastig. Ik stel voor de discussie te eindigen. Mocht er nog echt nieuws over deze zaak bekend worden dan zal ik dat hier melden en kunnen we de discussie weer heropenen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: