23 september 2023

Aardscheerder en planetoïde 1998 QE2 blijkt een maan te hebben

1998 QE2

credit: NASA/JPL-Caltech/GSSR

De planetoïde 1998 QE2, die vanavond laat op een afstand van 5,86 miljoen km langs de aarde zal scheren, blijkt in het bezit van een maan te zijn. Gisteren werd de 70 meter grote radioantenne van NASA’s Deep Space Network in Goldstone, Californië naar 1998 QE2 gericht en uit de gemaakte radarbeelden bleek dat er om de 2,7 km grote planetoïde nog een maan draait, die 600 meter groot is. Het voorkomen van manen bij planetoïden is geen zeldzaamheid. Schattingen geven aan dat 16% van de planetoïden een meervoudig systeem is, met één of zelfs twee manen. Hierboven zie je de radarbeelden die 30 mei van 1998 QE2 zijn gemaakt en daarop zie je het maantje, rechtsonder. De afstand was toen 6 miljoen km. Hieronder een video, samengesteld uit de gemaakte foto’s.

Op het oppervlak van 1998 QE2 blijken donkere vlekken voor te komen, vermoedelijke ondieptes of inslagkraters. Ook blijkt uit de beelden dat de planetoïde langzamer roteert dan men eerst dacht. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. ook Universe Today heeft het over ’n 600 METER grote maan.
    met 600 voet kan ik mij desnoods wel vinden, ofwel 180 meter.
    maar liever nog zie ik 60 meter.

  2. Dat het niet te zien is wil niet zeggen dat het er ook niet is. Ik vermoed dat die lichtvlek slechts een soort van weerspiegeling van de eigenlijke maan is, een reflectie van iets op z’n oppervlak of zo.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: