Site pictogram Astroblogs

Marskiezels wijzen op langdurige blootstelling aan stromend water

converted PNM file

Kiezels op Mars. Credit: NASA/Malin Space Science Systems

Een nieuwe studie van kiezelstenen op Mars heeft het beste bewijs geleverd dat er ooit water op de Rode Planeet heeft gestroomd, zo blijkt uit meetgegevens van de Marsrover Curiosity. Daarvoor zijn eerder al overtuigende aanwijzingen gevonden – hieruit werd echter niet duidelijk of het om plotselinge gebeurtenissen gaat (zoals het vrijkomen van water door inslagen of vulkanisme) of dat gedurende lange tijd water heeft gestroomd aan het oppervlak van de Rode Planeet.

Nu hebben wetenschappers echter het beste bewijs ooit geleverd voor het langdurig stromen van water op Mars. Hiertoe hebben ze 500 kleine kiezelstenen bestudeerd, die zo’n 2 tot 40 mm groot zijn. De stenen bestaan uit een combinatie van kiezels en zand en de vorm hiervan heeft aangetoond dat ze door water zijn gepolijst.

Als stenen worden blootgesteld aan wind en zand, dan krijgen ze een hoekige vorm. De bestudeerde kiezels op Mars zijn echter glad en vlak en lijker hierdoor erg veel op vergelijkbare stenen op aarde. De onderzoekers hebben zelfs uitgerekend hoe dit water zich gedragen heeft. Het blijkt te gaan om stromend water met een diepte van 10 tot 80 centimeter en een stroomsnelheid van één meter per seconde. Het kost veel tijd om kiezels tot een ronde vorm te polijsten. Dat betekent dat er voor langere tijd waterstromen op Mars zijn geweest. De jonge Rode Planeet moet dus voor langere tijd een warme en natte planeet zijn geweest, vergelijkbaar met de huidige aarde. Bron: Niels Bohr Instituut.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten