Site pictogram Astroblogs

Populatie van verborgen sterrenstelsels ontdekt

Credit: NAOJ.

Een Japans onderzoeksteam heeft ontdekt dat 80 procent van de niet-identificeerbare millimetersignalen uit het universum eigenlijk afkomstig is van sterrenstelsels, zo blijkt uit waarnemingen die verricht zijn met de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array.

Men heeft ALMA gericht op een stukje van het sterrenbeeld Walvis. Dit stuk is eerder al door andere telescopen bestudeerd, maar nog nooit in millimeter-golflengten. Prompt kwamen 15 voorheen onbekende sterrenstelsels tevoorschijn. Deze stelsels zijn bijzonder rijk aan stof, waardoor ze bijzonder “duister” lijken te zijn – maar niet voor de gevoelige millimeterogen van ALMA.

Hoewel eerder al “millimeterstelsels” ontdekt zijn die in een hoog tempo nieuwe sterren produceren, lijkt dat niet te gelden voor de 15 “nieuwe” stelsels. Zij vormen de eerste voorbeelden van “normale” sterrenstelsels die op millimetergolflengten ontdekt zijn. Dit vormt het bewijs dat ALMA bijzonder geschikt is om het ontstaan en de evolutie van sterrenstelsels te achterhalen.

SXDS ALMA

Credit: NAOJ.

Bron: ALMA

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten