25 februari 2024

Prachtige UV-portretten van onze buurstelsels gemaakt

Astronomen hebben gebruik gemaakt van de Swift-ruimtetelescoop om een zeer gedetailleerde ultraviolet-kaart te maken van de Grote en Kleine Magelhaanse Wolken, de dichtstbijzijnde sterrenstelsels van enig omvang. Het eindresultaat is een mozaiek van duizenden verschillende opnames, met een resolutie van 57 tot 160 megapixels.De opnames laten één miljoen nieuwe UV-bronnen zien in de Grote Magelhaanse Wolk (GMW) plus 250.000 nieuwe in de Kleine Magelhaanse Wolk (KMW). Deze bronnen bestaan vooral uit hete, jonge sterren – maar bijvoorbeeld ook uit witte dwergen. Alle opnames vormen samen de meest gedetailleerde UV-kaart die ooit is gemaakt van de Magelhaanse Wolken.

LMC UV

UV-mozaiek van de Grote Magelhaanse Wolk. De resolutie is 160 megapixels. De GMW meet zo’n 14.000 lichtjaar. Grotere versie kun je hier downloaden. credit: NASA/Swift/S. Immler (Goddard) and M. Siegel (Penn State), Axel Mellinger, Central Michigan Univ.

De GMW en de KMW staan op een afstand van respectievelijk 163.000 en 200.000 lichtjaar vanaf de aarde. Beide stelsels draaien zowel om elkaar heen, als om de Melkweg. De GMW is tien keer kleiner dan de Melkweg en wel honderd keer minder zwaar. De KMW is ongeveer half zo groot als de GMW en bevat ongeveer twee/derde van diens massa.De Magelhaanse Wolken zijn gemakkelijk zichtbaar op het zuidelijk halfrond. Vanwege de relatief korte afstand beslaan ze een relatief groot deel van de hemel. De Wolken zijn vernoemd naar Ferdinand Magellan, de Portugese ontdekkingsreiziger die in 1519 een reis om de wereld maakte. Hij en zijn bemanning warern de eerste Europeanen die de Magelhaanse Wolken konden aanschouwen.

SMC UV

UV-mozaiek van de Kleine Magelhaanse Wolk. De resolutie is 57 megapixels. De KMW meet zo’n 7000 lichtjaar. Grotere versie kun je hier downloaden. credit: NASA/Swift/S. Immler (Goddard) and M. Siegel (Penn State), Axel Mellinger, Central Michigan Univ.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    Zo, dat was het weer voor vandaag 🙂

Speak Your Mind

*