22 september 2023

Kepler-planeten blijken allemaal groter te zijn dan gedacht

Impressie van de Kepler ruimtetelescoop

Impressie van de Kepler ruimtetelescoop. Credit: NASA and JPL-Caltech.

Een nieuwe studie heeft uitgewezen dat de meeste sterren die door de Kepler-ruimtetelescoop zijn onderzocht groter zijn dan gedacht. Dat betekent dat ook de planeten die door Kepler ontdekt zijn, groter moeten zijn. Bij de studie is de helderheid en kleur van de sterren heel precies gemeten door de Mayall-telescoop. Deze twee factoren kunnen gebruikt worden om de massa van de sterren te achterhalen.

Uit de waarnemingen blijkt dat de meeste sterren uit de Kepler-catalogus iets groter te zijn dan gedacht, terwijl een kwart wel 35% groter is! De planeten die om deze sterren draaien, zijn dus ook 35% groter. Dit heeft natuurlijk tot gevolg dat het aantal kandidaat-planeten van het formaat aarde plots is gekelderd.

Verder heeft het onderzoek bevestigd dat planeten groter dan Neptunus vooral voorkomen bij sterren die meer zware elementen bevatten dan de zon. Kleinere planeten zijn echter zowel algemeen bij metaalrijk een metaalarme sterren. Bedenk wel dat sterrenkundigen alles zwaarder dan waterstof en helium een “metaal” noemen!

Bron: National Radio Astronomy Observatory

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: