25 februari 2020

Studie aan TW Hydrae laat zien dat de jonge zon groeistuipen had

Impressie van de ster TW Hydrae en de omringende schijf van gas en stof

Impressie van de ster TW Hydrae en de omringende schijf van gas en stof

De ster TW Hydrae – 190 lichtjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Waterslang (Hydra) – zou een kopie van onze zon kunnen zijn, van de jonge zon welteverstaan. Want TW Hydrae is tien miljoen jaar oud, terwijl de zon ongeveer 4,5 miljard jaar oud is. Om er achter te komen hoe de jonge zon in de beginjaren van het zonnestelsel er uit zag kijken sterrenkundigen bij gebrek aan echte tijdmachines naar andere sterren, die ongeveer dezelfde massa hebben en die pas gevormd zijn. TW Hydrae is zo’n ster en hij heeft 80% van de massa van de zon.

Rondom de oranje gekleurde ster is een ‘protoplanetaire schijf’ van stof en gas – onder andere met moleculair waterstof erin – en door invallend materiaal groeit ‘ie voortdurend en neemt z’n massa toe. Onderzoek aan TW Hydrae door een team sterrenkundigen onder leiding van Nancy Brickhouse (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.