21 juni 2024

Kattenpootnevel is gigantische sterfabriek

NGC 6334

Credit: S. Willis (CfA); ESA/Herschel ; NASA/JPL-Caltech/SSC; CTIO/NOAO/AURA/NSF

De meeste mensen herkennen de Orionnevel wel, één van de dichtstbijzijnde sterrenkraamkamers vanaf de aarde. Hoewel de Orionnevel spectaculaire plaatjes oplevert, is het niet bepaald het grootste stervormingsgebied in onze Melkweg. Die eer gaat mogelijk naar de Kattenklauwnevel of NGC 6334, die momenteel een “baby boom” meemaakt. De kattenklauwnevel is een gebied vol extremen. De nevel bevat zo’n 200.000 zonnemassa’s aan materiaal en is druk bezig om nieuwe sterren te vormen, waarvan sommige tientallen keren meer wegen dan onze zon. Het totale aantal sterren binnen de nevel bedraagt enkele tienduizenden, waarvan er zo’n tweeduizend extreem jong zijn en nog gevangen zitten in hun stoffige cocons. De kattenklauwnevel is eigenlijk een klein voorbeeld van de spectaculaire starbursts die sommige verre sterrenstelsels doen oplichten. Vandaar dat NGC 6334 een gigantisch laboratorium is, waarin de processen die leiden tot een flits van stervorming bestudeerd kunnen worden. In te toekomst zal NGC 6334 eruit zien als het reusachtige broertje van de Pleiaden. Helaas zal onze kijk op de cluster niet spectaculair zijn, aangezien de Kattenpootnevel meer dan tien keer verder weg staat dan de Pleiaden. Bovendien bevindt NGC 6334 zich achter uitgestrekte stofwolken, waardoor ons zicht belemmerd wordt. NGC 6334 staat op een afstand van 5500 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Schorpioen. De diameter van de nevel bedraagt zo’n 50 lichtjaar. Dat betekent dat de sterdichtheid (het aantal sterren per volume) in de Kattenpootnevel zo’n duizend keer hoger is dan in de omgeving van de zon. Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics .

Share

Comments

 1. De laatste zin is niet juist.

  De “sterdichtheid” is het aantal sterren per volumeëenheid.

  De gemiddelde afstand tussen twee sterren is in de Kattenpootnevel zo’n faktor 25 (derdemachtswortel 10,000) *kleiner* dan in de buurt van de Zon.

  • Anoniem zegt

   bronartikel geeft deze lezing :

   Most of these stars are forming in clusters where the stars are spaced up to a thousand times closer than the stars in the Sun’s neighborhood.

   • Olaf van Kooten zegt

    Sorry voor deze late reactie, ik ben het weekend ziek geweest 🙁 – maar Anoniem heeft het volgens mij correct: de gemiddelde afstand tussen twee sterren is 1000 keer hoger dan bij de zon, i.p.v. 10.000. Verder heeft Gert gelijk dat de zin niet helemaal klopte. Ik ga het beide direct aanpassen 🙂

Speak Your Mind

*