13 juni 2024

NASA komt naar Jaarbeurs Utrecht

Credit: NASA

Wie altijd al een keer heeft willen ervaren hoe het voelt om in de ruimte te zijn, kan vanaf donderdag 13 juni zijn hart ophalen tijdens de reizende ruimtevaarttentoonstelling ‘NASA – A Human Adventure‘ in de Jaarbeurs Utrecht. Er zijn meer dan 300 replica’s en originele voorwerpen te zien, zoals ruimtecapsules, raketmotoren, ruimtepakken, een maanauto, telescopen, satellieten en de neus van de spaceshuttle. Veel van de stukken zijn uniek en werden nooit eerder getoond.

De tentoonstelling bevat ook een zogeheten G-krachtensimulator. Die bootst de krachten na die vrijkomen bij een lancering. Het apparaat is vergelijkbaar met de simulator die Amerikaanse astronauten gebruikten tijdens het trainen voor de Mercury-missies in de jaren 60. Dat project bracht de eerste Amerikaan in de ruimte, Alan Shepard in 1961.

In de Jaarbeurs staat ook de allereerste ruimteraket die werd gelanceerd om moderne verkenning van de ruimte buiten ons zonnestelsel mogelijk te maken. Speciaal voor de Nederlandse editie is er de tentoonstelling ‘Dutch Dimensions’. Hier wordt de bezoeker langs de Nederlandse ruimtevaartgeschiedenis geleid. Zo zijn er onder meer drie satellieten te zien die in Nederland werden gebouwd.

De tentoonstelling mikt op een breed publiek, zowel jong als oud. Voor scholen is er een educatief programma, waarin leerlingen kennismaken met ruimtewetenschap en telescopen. De tentoonstelling heeft al verschillende internationale steden aangedaan. In elke stad trok de expositie ruim 200.000 bezoekers. Na een verblijf van 6 maanden in Utrecht verhuist de expositie volgend jaar naar Tokio.

Bron: ANP

Share

Comments

  1. En wie is één van de exposanten op deze NASA-beurs in Utrecht? Tataratááá’, onze enige echte André van der Hoeven, amateur-astrofotograaf én Astroblogger!!

Speak Your Mind

*