18 mei 2024

De Cassinischeiding in Saturnus’ ringen gekiekt met mijn mobieltje

Saturnus
De tijd dat je met een mobieltje alleen maar kon bellen en SMS’en ligt al heel lang achter ons en we weten ook al een poosje dat je er mooie foto’s van hemelobjecten mee kunt maken, zoals Peter Boot nog in maart dit jaar liet zien, toen hij met zijn Samsung Galaxy Nexus via het oculair (kijkglas) van de verenigingskijker van Huygens de maan fotografeerde. Via dezelfde oculairprojectie-methode heb ik gisteravond de planeet Saturnus gekiekt. Ik was samen met collega-Astroblogger Jan in de Dordste Biesbosch om het triootje van maan, Venus en Mercurius te bekijken. Dat laatste viel wat tegen, want van het drietal kon ik de smalle maansikkel en Venus wel zien, maar Mercurius verdronk in de nevelbewolking. Nadat iets voor elven ’s avonds het ISS was overgevlogen en we zoals gewoonlijk even gezwaaid hebben naar de dienstdoende bemanning aldaar richtte Jan zijn 40 cm zelfbouw-Dobson – waarvan niemand tot voor kort eigenlijk het bestaan wist, zelfs de NSA met z’n PRISM afluisterpraktijken niet – op de planeet Saturnus. Hij had een oculair dat een vergroting van iets van 600x opleverde en daarmee suisde Saturnus als een gek door het beeldveld. Ik zette m’n Samsung Galaxy S2 camera op het oculair en op goed geluk maakte ik bovenstaande foto. Niet echt scherp, zoals je ziet, maar dat komt voor een groot deel door de barre, heiige omstandigheden. Vaag in de ringen van Saturnus zie je de Cassinischeiding, de donkere scheiding tussen de A- en B-ring van Saturnus. Niet gek toch, voor zo’n simpel, twee jaar oud mobieltje? 😀

Share

Comments

 1. Anoniem zegt

  echt super mooi man

 2. Olaf van Kooten zegt

  Haha geweldig 🙂

 3. Anoniem zegt

  wat zou het toch leuk zijn als je alles zo met het blote oog zou kunnen zien.
  misschien een adelaar met zijn mega-zero-zero vision ?

 4. Anoniem zegt

  Volgens mij had Christiaan Huygens in 1655 ook al zo’n soort mobieltje 🙂
  De waarnemingen die hij deed waren van de zelfde strekking en scherpte 🙂

  P.S.
  Toch knap gedaan!

Speak Your Mind

*