13 juni 2024

Aanschouw de angstaanjagende geboorte van een supercel-onweersbui

Nu even een uitstapje naar een zusterdiscipline van de astronomie: de meteorologie (weerkunde). Beide disciplines zijn nauw verwant: het bestuderen van het weer op een andere planeet behoort immers tot de sterrenkunde. Aangezien de aarde ook een planeet is, verdient ook het weer een podium op AstroBlogs. Bovendien gaat mijn hart sneller kloppen van extreem weer (naast sterrenkunde ook een passie van me).

Hoe dan ook, de fotograaf Mike Olbinski heeft vier jaar nodig gehad om de geboorte van een kolossale, ronddraaiende supercel-onweersbui op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar mijn God, het was het wachten waard. De onderstaande video vormt de definitie van adembenemend. Verplichte kost!

Het beeldmateriaal lijkt van een andere wereld afkomstig. De belichting, de beweging, de schaal van het geheel. Vooral de rotatie is prachtig zichtbaar – bijna iets uit Close Encounters. Uiteraard wil je de video op volledig scherm bekijken, en in HD 🙂

Bron: io9

Share

Comments

 1. WikkieWokkie zegt

  :O :O :O

  Inderdaad van een zeldzame schoonheid dit filmpje….. :O
  Thnx voor het posten!

 2. Schitterend om te zien. Weet je of er nog een verband is met tornado’s of is dat een ander fenomeen, dat hier niets mee te maken heeft?

  • Olaf van Kooten zegt

   Hangt van de soort tornado af. De zogenaamde mesocyclonische tornado’s houden direct verband met supercellen. Alleen supercellen kunnen dit soort tornado’s produceren – niet iedere supercel produceert echter een tornado.

   Supercellen zijn echter een geheel ander fenomeen dan orkanen/tyfonen/cyclonen (megacyclonen genoemd als je onderscheidt wilt maken met tornado’s/mesocyclonen).

  • Olaf van Kooten zegt

   Mesocyclonische tornado’s hebben de potentie om veel krachtiger te zijn dan andere soorten windhozen. In Nederland zijn mesocyclonische tornado’s zeldzaam (hoewel we er ieder jaar wel 1 of 2 hebben, meestal zwak), andersoortige tornado’s (zoals waterhozen) zijn vrij algemeen. In Amerika zijn het juist meestal mesocyclonische tornado’s. De krachtigste tornado’s in Nederland zijn ook van dit soort: voorbeelden zijn de tornado’s die in 1967 Nederland geteisterd hebben 🙁

  • Olaf van Kooten zegt

   Overigens heeft de supercel uit het filmpje ook geen tornado geproduceerd. Dat kun je zien aan het ontbreken van de zogenaamde wallcloud (de bron van meso-tornado’s). Zowel de wallcloud (die al dan niet aanwezig kan zijn bij een supercel) als de rotatie zelf houden verband met een mesocycloon: een roterende, zich zelf in stand houdende kolom van lucht in het centrum van de rotatie. Meso komt van de meso-schaal: kilometers tot tientallen kilometers. Tornado’s zelf worden wel microcyclonen genoemd, orkanen en overige cyclonen zijn dan megacyclonen. De mesocycloon bevindt zich overigens niet in het centrum van de supercel, maar vaak aan de zuidrand.

  • Olaf van Kooten zegt

   Om nog dieper te gaan: ook megacyclonen (die qua oorsprong vaak geen verband houden met mesocyclonen/supercellen) kunnen direct tornado’s produceren, soms zeer krachtige. In zeldzame gevallen kan een mesocycloon de zaad vormen voor een megacycloon.

Speak Your Mind

*