22 maart 2023

Chandra ontdekt maar liefst 26 zwarte gaten in het Andromedastelsel (M31)

Chandra heeft 26 stellaire zwarte gaten ontdekt in het Andromedastelsel, M31.

Chandra heeft 26 stellaire zwarte gaten ontdekt in het Andromedastelsel, M31. Credit: X-ray (NASA/CXC/SAO/R.Barnard, Z.Lee et al.), Optical (NOAO/AURA/NSF/REU Prog./B.Schoening, V.Harvey; Descubre Fndn./CAHA/OAUV/DSA/V.Peris)

Er waren meer dan 150 waarnemingen verspreid over een periode van dertien jaar voor nodig, maar het vele werk is eindelijk beloond: met de Chandra röntgensatelliet van de NASA heeft een groep sterrenkundigen onder leiding van Robin Barnard (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) in het grote buurstelsel van de Melkweg, het Andromedastelsel (M31), maar liefst 26 zwarte gaten ontdekt. Er is nog geen onafhankelijke bevestiging hiervan, dus tot die tijd spreekt men van zwart gat-kandidaten. Stellaire zwarte gaten welteverstaan, die ontstaan als zware sterren met een massa tussen 5 en 10 zonsmassa na een kort, maar heftig leven hun buitenlagen in een supernova-explosie wegblazen, waarna hun kern implodeert tot zwart gat. Er waren uit eerdere waarnemingen al negen zwarte gaten in het Andromedastelsel bekend – ook kandidaten – dus dat maakt het totaal aantal bekende zwarte gaten in dat stelsel nu 35. Hieronder zie je ze als de puntvormige röntgenbronnen, in de gele cirkels.

In de cirkels: röntgenbronnen bij de kern van M31, veroorzaakt door zwarte gaten

In de cirkels: röntgenbronnen bij de kern van M31, veroorzaakt door zwarte gaten. Credit: X-ray (NASA/CXC/SAO/R.Barnard, Z.Lee et al.), Optical (NOAO/AURA/NSF/REU Prog./B.Schoening, V.Harvey; Descubre Fndn./CAHA/OAUV/DSA/V.Peris)

Zeven van de 35 zwarte gaten komen voor binnen een straal van 1000 lichtjaar van het centrum van het Andromedastelsel, waar zich een superzwaar zwart gat bevindt, 30 tot 50 miljoen keer de massa van de zon tellend. Acht van de negen reeds bekende zwarte gaten zijn verbonden aan bolhopen in M31. Bron: Chandra.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: