21 juni 2024

Distributie donkere materie in clusters blijkt in overeenstemming met model

CDM

Credit: NAOJ/ASIAA/School of Physics and Astronomy, University of Birmingham/Kavli IPMU/Astronomical Institute, Tohoku University

Uit waarnemingen van een Japans-Taiwanees-Engels team van sterrenkundigen met de Subaru Prime Focus Camera (Suprime-Cam) op Hawaï blijkt dat de verdeling van donkere materie in en rondom vijftig clusters van sterrenstelsels goed overeenkomt met de voorspellingen gedaan door het CDM-model van donkere materie, het model dat uitgaat van koude (lees: zware, langzaam bewegende) deeltjes van donkere materie, die alleen via de zwaartekracht reageren met andere deeltjes. Donkere materie zelf is onzichtbaar, maar het internationale team, dat onder leiding stond van Nobuhiro Okabe (Academia Sinica, Taiwan) en Graham Smith (University of Birmingham, Engeland), kon via de zogenaamde zwaartekrachts- of gravitatielenzen in de clusters een idee krijgen van de verdeling van de donkere materie. De afbeelding hieronder laat zien hoe dat kan.

zwaartekrachtslenzen

Credit: NAOJ/ASIAA/School of Physics and Astronomy, University of Birmingham/Kavli IPMU/Astronomical Institute, Tohoku University

De verdeling van de donkere materie bleek vanuit de centra van de clusters naar de buitenste regionen ervan geleidelijk en vrij symmetrisch af te lopen en de mate waarin dat gebeurt blijkt precies te passen bij de voorspellingen die gedaan zijn door het CDM-model, zoals te zien is in de afbeelding helemaal bovenaan. Alle wetenschappelijke details van deze vondst zijn te vinden in dit artikel, dat 17 mei j.l. is gepubliceerd in het vakblad Astrophysical Journal Letters. Bron: NAOJ.

Share

Comments

 1. WikkieWokkie zegt

  OK, nu zit ik met een vraag…

  Als ik de foto bekijk van links naar rechts:
  -1e: Sterrenhemel met een aantal “markers” voor plaatsbepaling van sterren in volgende foto’s
  -2e: Zelfde foto maar nu met lijnen waarmee weergegeven word welke richting het zwaartekrachtveld heeft
  -3e: idem, maar nu met weergave waar zich donkere materie bevindt

  Vergelijk ik deze foto’s met elkaar dan kan ik me niet onttrekken aan de indruk dat donkere materie dus massa heeft die bijdraagt aan de zwaartekracht van “normale materie”, en op deze manier dus er voor zorgt dat sterrenstelsel “intact” blijft.

  Is het nu zo dat donkere energie er voor zorgt dat sterrenstelsels zich juist van elkaar verwijderen? Dit onderbouwt met het feit dat: -Door metingen is bepaald dat het universum uitdijt.

  Hieruit volgt dat de hoeveelheid donkere energie vele malen groter moet zijn dan de hoeveelheid donkere materie…

  Klopt mijn gedachten gang?

  mvg, Frank

Speak Your Mind

*