
Credit: NAOJ/ASIAA/School of Physics and Astronomy, University of Birmingham/Kavli IPMU/Astronomical Institute, Tohoku University
Uit waarnemingen van een Japans-Taiwanees-Engels team van sterrenkundigen met de Subaru Prime Focus Camera (Suprime-Cam) op Hawaï blijkt dat de verdeling van donkere materie in en rondom vijftig clusters van sterrenstelsels goed overeenkomt met de voorspellingen gedaan door het CDM-model van donkere materie, het model dat uitgaat van koude (lees: zware, langzaam bewegende) deeltjes van donkere materie, die alleen via de zwaartekracht reageren met andere deeltjes. Donkere materie zelf is onzichtbaar, maar het internationale team, dat onder leiding stond van Nobuhiro Okabe (Academia Sinica, Taiwan) en Graham Smith (University of Birmingham, Engeland), kon via de zogenaamde zwaartekrachts- of gravitatielenzen in de clusters een idee krijgen van de verdeling van de donkere materie. De afbeelding hieronder laat zien hoe dat kan.

Credit: NAOJ/ASIAA/School of Physics and Astronomy, University of Birmingham/Kavli IPMU/Astronomical Institute, Tohoku University
De verdeling van de donkere materie bleek vanuit de centra van de clusters naar de buitenste regionen ervan geleidelijk en vrij symmetrisch af te lopen en de mate waarin dat gebeurt blijkt precies te passen bij de voorspellingen die gedaan zijn door het CDM-model, zoals te zien is in de afbeelding helemaal bovenaan. Alle wetenschappelijke details van deze vondst zijn te vinden in dit artikel, dat 17 mei j.l. is gepubliceerd in het vakblad Astrophysical Journal Letters. Bron: NAOJ.
OK, nu zit ik met een vraag…
Als ik de foto bekijk van links naar rechts:
-1e: Sterrenhemel met een aantal “markers” voor plaatsbepaling van sterren in volgende foto’s
-2e: Zelfde foto maar nu met lijnen waarmee weergegeven word welke richting het zwaartekrachtveld heeft
-3e: idem, maar nu met weergave waar zich donkere materie bevindt
Vergelijk ik deze foto’s met elkaar dan kan ik me niet onttrekken aan de indruk dat donkere materie dus massa heeft die bijdraagt aan de zwaartekracht van “normale materie”, en op deze manier dus er voor zorgt dat sterrenstelsel “intact” blijft.
Is het nu zo dat donkere energie er voor zorgt dat sterrenstelsels zich juist van elkaar verwijderen? Dit onderbouwt met het feit dat: -Door metingen is bepaald dat het universum uitdijt.
Hieruit volgt dat de hoeveelheid donkere energie vele malen groter moet zijn dan de hoeveelheid donkere materie…
Klopt mijn gedachten gang?
mvg, Frank
Klopt, de hoeveelheid donkere energie lijkt groter te zijn dan de hoeveelheid donkere materie.