13 juni 2024

Zijn tovenaars aan het knikkeren op Mars?

boulder tracks

Credits: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Het lijkt te spoken op Mars. Astronomen hebben een rotsblok gevonden dat zonder directe verklaring aan de wandel is gegaan, waarbij een heel spoor is achtergelaten. De foto in kwestie is op 7 juni gepost op de Beautiful Mars Tumblr-feed, een verzameling van hogeresolutie foto’s die gemaakt zijn door de HiRISE-camera, aan boord van de MRO.

Op de foto zijn de donkere sporen zichtbaar van een rotsblok dat van een helling is gevallen. Het rotsblok is een paar beter in doorsnee en is niet de enige: een handvol kleinere rotsen is ook naar beneden komen rollen. Het hele schouwspel heeft plaatsgevonden op de Nili Fossae-regio en niemand weet exact wat hier de oorzaak van is.

De rotsen zijn niet bepaald belangrijke doelwitten voor NASA. Sterker nog, ze zijn min of meer bij toeval gefotografeerd door de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Andere foto’s van hetzelfde gebied hebben uitgewezen dat Nili Fossae rijk is aan kleimineralen – een aanwijzing dat het gebied ooit rijk aan water moet zijn geweest. Ook staat de regio bekend als een producent van methaangas, waarvan de herkomst nog altijd een raadsel is.

Het is onbekend of deze stenen allemaal tegelijk naar beneden zijn gekegeld. Het is daarnaast een raadsel wie of wat dit heeft gedaan. Mogelijkheden zijn Marsbevingen, bodem-erosie en een nabije inslag. Het is ook niet duidelijk of de sporen “vers” zijn of miljoenen jaren oud.

Bron: New Scientist

Share

Speak Your Mind

*