De ruimtetelescoop Herschel heeft gisteren (maandag) definitief de geest gegeven. Hiermee komt een einde aan een uiterst succesvolle missie van vier jaar. Herschel was de grootste en krachtigste infraroodtelescoop in de ruimte en heeft 35.000 wetenschappelijke observaties verricht en in totaal 25.000 uur aan gegevens verzameld.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de telescoop gisteren uitgeschakeld, aangezien de voorraad vloeibare helium is uitgeput. Deze helium is noodzakelijk om de instrumenten te koelen tot vrijwel het absolute nulpunt, iets wat noodzakelijk is om gedetailleerde infraroodwaarnemingen te verrichten. Zodra de instrumenten opwarmen wordt de telescoop onbruikbaar.
Hoewel de wetenschappelijke missie van Herschel officieel op 29 april ten einde kwam, heeft ESA de telescoop een tijdje in leven gehouden om ervoor te zorgen dat Herschel in een veilige “parkeerbaan” rond de zon terecht zou komen. Nu dat gedaan is, heeft ESA de stekker eruit getrokken. Herschel is niet meer. RIP!
Herschel is in mei 2009 gelanceerd en had 2300 liter vloeibare helium aan boord, dat na verloop van tijd verdampt is. Herschel is 7,5 meter lang en 4 meter breed en had een lanceergewicht van 3,4 ton. De ruimtetelescoop heeft 1,1 miljard euro gekost en is vernoemd naar Sir William Herschel, de Duits-Britse sterrenkundige die in 1781 Uranus heeft ontdekt en in 1800 de infrarode straling.
Bron: Physorg
Speak Your Mind