22 mei 2024

Hubble ziet galactisch verkeersongeluk

South America Galaxy

Credit: ESA/Hubble & NASA

Hubble heeft een mooie opname gemaakt van een nogal verstoord object. Het gaat om het Zuidamerika-stelsel, officieel IRAS 22491-1808 genoemd. Dit is een zogenaamd ultrahelder infraroodstelsel (ultra-luminous infrared galaxy – ULIRG) – een type van sterrenstelsels die enorm helder stralen in infrarood licht. De oorzaak van deze krachtige emissie is een periode van intense stervorming, zelf weer het gevolg van de botsing tussen twee sterrenstelsels.

De verstoorde vorm verbergt een aantal eigenschappen. In het centrale deel, dat zeer complex en verstoord is, hebben wetenschappers twee verschillende kernen geidentificeerd, de restanten van twee stelsels die momenteel een nieuwe aan het vormen zijn. Het Zuidamerika-stelsel wordt geacht ongeveer halverwege het samensmeltingsproces te zijn.

Het centrum van dit interessante object laat ook enkele intense knopen van stervorming zien, die op zichtbare golflengten zelfs helderder stralen dan de beide kernen! Om de kernen zelf te zien, dien je het stelsel op infraroodgolflengten te zien, waar ze duidelijker zijn. Op de foto zijn meer bewijzen van een galactische botsing zichtbaar in de vorm van drie getijdenstaarten.

Bron: Physorg

Share

Speak Your Mind

*