17 juni 2024

Het monster van Loch Ness is gevonden

Nessie Galaxy

Credit: http://astrorhysy.blogspot.com/

Wetenschappers hebben een baanbrekende ontdekking verricht: het monster van Loch Ness is gevonden! De ontdekking is merkwaardig genoeg niet verricht door een Schotse bioloog, maar door een sterrenkundestudent uit Puerto Rico. De student in kwestie was druk bezig om databanken te doorzoeken, op zoek naar waterstofgas in sterrenstelsels. Een paar dagen geleden kwam hij dit exemplaar tegen: een sterrenstelsel dat precies op het monster van Loch Ness lijkt!

De foto is de optische tegenhanger van het door hem gedetecteerde waterstofgas en is afkomstig van de Sloan Digital Sky Survey. De plesiosaurus is een willekeurige tekening, aangezien we geen Digital Plesiosaur Sea Survey hebben. Natuurlijk zien sterrenstelsels er normaal gesproken niet zo uit. Dit stelsel is nogal vreemd. Bij lange na niet zo vreemd als Hanny’s Voorwerp, maar toch behoorlijk ongewoon.

Maar waar komt die vreemde vorm vandaan? Dat is vermoedelijk het gevolg van twee botsende sterrenstelsels. Mogelijk is de “kop” van Nessie een klein dwergstelsel dat uiteen is gerukt door een groter stelsel, waardoor een spoor van sterren is achtergelaten: de “nek”. Hoe dan ook, Nessie staat op 700 miljoen lichtjaar afstand en meet zo’n 200.000 lichtjaar in diameter – da’s twee keer zo groot als de Melkweg.

Trouwens: sommige mensen zullen zeggen dat het stelsel helemaal niet op Nessie lijkt, maar op een schorpioen! Dat vind ik ook prima: het is in ieder geval een raar stelsel. Punt.

NessieScorpion

Credit: http://astrorhysy.blogspot.com/

Bron: Physicists of the Caribbean

Share

Speak Your Mind

*