5 december 2019

SN 2011fe geldt voortaan als benchmark voor type Ia supernovae

SN2011fe
De supernova die 24 augustus 20011 in het spiraalstelsel M101 in het sterrenbeeld Grote Beer verscheen was zo normaal in al z’n kenmerken, dat ‘ie door sterrenkundigen van de internationale Nearby Supernova Factory (SNfactory) uitgeroepen is tot benchmark voor toekomstige supernovae van hetzelfde type. SN 2011fe, zoals de supernova heette, was van het type Ia, welke ontstaat als een witte dwerg te zwaar wordt door massatoevoer van een begeleidende ster. De afstand tot M101 en daarmee tot SN 2011fe is slechts 21 miljoen lichtjaar, voor sterrenkundige begrippen is dat om de hoek. Dat maakte de supernova vanaf het begin een object dat zowel door professionals als door amateurs

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.