Site pictogram Astroblogs

Plasmaregen op zon verklaart gedrag jonge sterren

plasma storm sun

Credit: NASA / SDO / P. Testa (CfA)

Op 7 juni 2011 vond er een uitbarsting plaats op de zon, waarbij vele tonnen van heet plasma de ruimte in geslingerd werden. Een deel van dit plasma viel weer terug naar beneden, waarbij heldere flitsen van uv-straling geproduceerd werden. Deze gebeurtenissen zouden ons meer kunnen vertellen over de wijze waarop jonge sterren groeien.

Beelden van deze eruptie, die geschoten zijn door NASA’s Solar Dynamics Observatory, laten donkere filamenten van gas zien die weggeschoten worden van de zon. Hoewel deze filamenten donker lijken, gloeien ze echter met een temperatuur van 10.000 graden Celsius. Als deze plasmaklonters weer terugvallen naar de zon, worden ze supersnel verhit tot miljoenen graden! Als gevolg hiervan wordt het plasma in een paar minuten tijd veel helderder in ultraviolet licht.

Deze ongelooflijke energieproductie is het gevolg van de snelheid waarmee het plasma naar beneden valt, namelijk zo’n 400 kilometer per seconde. Deze snelheid is vergelijkbaar met de snelheid waarmee jonge sterren materiaal uit hun omgeving aantrekken (“accretie”), waardoor de zon ons een close-up kan geven van processen die plaatsvinden op vergelegen sterren.

Deze nieuwe waarnemingen kunnen ons helpen om beter te begrijpen hoe jonge sterren materie aantrekken tijdens hun groeiproces. Astronomen meten hoe snel dit accretieproces plaatsvindt door te kijken naar helderheidsverschillen. Nu blijkt echter dat een deel van deze helderheidsverschillen niet afkomstig zijn van de ster zelf, maar van invallende plasmaklonters.

Een filmpje van de uitbarsting kun je hier downloaden.

Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten