26 januari 2020

Messier Maandag – M86, het meest blauwverschoven sterrenstelsel

M86 1

Welkom bij de volgende editie van Messier Maandag! Iedere week bespreken we een object uit de Messier-catalogus, een lijst van 110 deepsky-objecten die is opgesteld om verwarring met kometen te voorkomen. Ieder van deze objecten, vari

Comments

 1. Anoniem zegt

  vroeger zou ik hebben willen zeggen “meester ik snap het niet”
  ik was echter zo overweldigend behept met stotteren dat het er nooit van kwam.
  het stotteren is over en ben ook de vraag-angst//schaamte voorbij.

  -1000 km/s + 500 km/s = -500 km/s

  de cluster als totaal is rood, m-86 is binnen zijn eigen omgeving blauw,
  dat is wat wij waarnemen en toch is m-86 eigenlijk rood,
  een soort van paarse coalitie van geven en nemen
  maar uiteindelijk hollen we achter een vertrekkende bus aan.
  ( never run after a leaving bus )

  of is dat een gedachtengang die inmiddels is achterhaald ??

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

   Nee want 1500 – 1000 = 500 relatief. De virgocluster gaat met 1000 km/s van ons vandaan – M86 met 1500 richting het centrum, dus 500 richting ons effectief. Dus blauw 🙂

   • Anoniem zegt

    Gezien de afstand van 50 miljoen lichtjaar in een uitdijend universum, beweegt de gehele Virgocluster zich met een enorme snelheid van ons vandaan (zo’n 1000 km/s). Dat geldt echter niet voor M86: dat stelsel beweegt zich naar ons toe met een snelheid van zo’n 500 km/s, een beetje afhankelijk van wie het meet.

    ———————————————————————————–

    ik baseer mijn sommetje op bovenstaande alinea.

    de tekstschrijver heeft//zou dus al een netto som beschreven hebben ??

    —————————————————————————————-

    als virgo stil zou staan en m-86 naar het gravitaionele centrum van virgo zou worden getrokken dan zou het in de oppositionele plek die het inneemt ook met 500 km/s op ons afkomen.
    daar virgo echter met 1000 km/s zich van ons verwijdert zou de netto som dus -500 km/s bedragen.
    vandaar paars. ogenschijnlijk blauw maar feitelijk rood.

    ja, taal is zo mogelijk nog moeilijker te begrijpen dan een simpele som.

 2. Van belang is voor de hele discussie dat M86 zich aan de andere kant van het centrum van de Virgocluster bevindt, zoals ook wordt gezegd in het artikel. De lokale groep van sterrenstelsels – inclusief ons Melkwegstelsel – bevindt zich aan de ene kant van dat centrum en beweegt zich met hoge snelheid daar naar toe, aan de andere kant ligt onder andere M86 en die beweegt zich ook naar datzelfde centrum toe, dus feitelijk onze kant uit. Je kan vervolgens met allerlei cijfers plussen en minnen, maar het blijft een blauwverschuiving, Met een snelheid van 244 km/s komt M86 naar ons toe, da’s de netto-beweging van al dat plussen en minnen.

 3. Anoniem zegt

  Het sterrenstelsel M86 maakt feitelijk deel uit van een beroemde “keten” van sterrenstelsels, de Keten van Markarian. Messier 86 is het een-na-laatste stelsel in de keten, aangegeven met een oranje pijl:

  als bovenstaande waar is, zou de hele keten met vrijwel dezelfde snelheid naar de gravitationele virgo-cluster-kern moeten toebewegen.
  kennelijk is dit niet zo, want voor 100% zeker zou dat niet nagelaten zijjn te vermelden,

  als wordt gesteld dat m-86 een vreemd en derhalve penetrerend stelsel is wil ik er vrede mee hebben, als het een intrinsiek onderdeel is van de cluster in zijn geheel is het volgens mij een anomalie van buitennissige proporties.

  overigens was de overstaande lokatie van m-86 zowel vanuit het artikel alsmede in de reacties hierop reeds meegenomen.

  en dan: men neme een snelweg lopende over de evenaar, waarop 2 auto,s , die met dezelfde snelheid rijdend er een naar het oosten rijd en de ander naar het westen. de koplampen geven aan dat ze rijden.
  voor een buiten de aarde geplaatste waarnemer op zowel 90/o westerlengte als oosterlengte zal de een met een hogere schijnbare snelheid (met rotatie mee) naar de waarnemer toekomen dan voor de ander die weliswaar de lichten ( als teken van positieve beweging) op zich af ziet komen maar in zijn totaliteit het versneld uit beeld ziet geraken.

 4. Remco H. zegt

  http://www.flabber.nl/linkdump/video/hoe-kunnen-sterrenstelsels-sneller-dan-de-lichtsnelheid-reizen-15512

  Link gevonden op een (niet altijd op feiten gebaseerde) site. Ik vond dit wel interessant en er wordt ook gesproken over red shift, blue shift en speed of light. Ik ben geen expert helaas, dus mocht dit niets zijn of feitelijk niet juist dan gaarne verwijderen. Mocht het wel iets zijn, dan is het wel een aardige aanvulling. En zoals altijd is het bovenstaande stuk aangaande Messier maandag weer helemaal top 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: