Australische astronomen hebben een nieuwe techniek uitgeprobeerd, waardoor het mogelijk moet zijn een duidelijker beeld te krijgen van de evolutie van sterrenstelsels. Bij de techniek worden de zwakke signalen “gestacked” van vele verre stelsels die afzonderlijk moeilijk te onderzoeken zijn. Via deze “opteltruck” kan de gemiddelde hoeveelheid waterstofgas in de stelsels gemeten worden.
Waterstof vormt de bouwsteen van nieuwe sterren. Omdat sterrenstelsels vroeger veel meer sterren gemaakt hebben dan vandaag de dag, denken wetenschappers dat sterrenstelsels in het verleden veel meer waterstofgas bevat hebben. Dankzij de nieuwe techniek, kan men werkelijk meten of dit echt zo is. De resultaten zijn nog niet bekend gemaakt, maar het is wel duidelijk dat de nieuwe techniek werkt.
Wel grappig om te lezen dat de techniek van het stacken – door amateurs al heel lang gebruikt om uit een serie zwakke beelden een scherpe foto te krijgen – nu ook door professionals wordt gebruikt.
Volgens mij is het juist zo dat ze de waarnemingen van veel verschillende sterrenstelsels stacken om een detectie te zien. Dat lijkt me fundamenteel verschillend van het stacken van meerdere foto’s van hetzelfde object (dat in de sterrenkunde gelukkig ook gemeengoed is) om een goed plaatje te krijgen.
nog veel grappiger is het te weten dat,
sterren die in onze “vrijwel directe omgeving” aanwezig zijn en een ouderdom krijgen toegeschreven die de
ouderdom “leeftijd” van het heelal moet benaderen ook op die positie geen “helder inzicht” kunnen verschaffen.
Het artikel gaat toch over ver verwijderde sterrenstelsels en niet over nabije sterren? Of verwijs je naar iets geheel anders? Graag bij het onderwerp blijven.
het gras aan de andere kant van het hek is altijd groener,
maw als je niet weet wat je hebt waarom je druk maken over iets wat je toch niet snapt.
oh en dat is beslist ik herhaal beslist niet op de man, ik waardeer jouw inzet enorm.
Je praat vaak in raadselen, mijn beste Anoniem 🙂