14 juli 2024

Eerste stap naar Chinees ruimtestation geslaagd

lancering china

Credit: CNTV/CCTV

Drie Chinese astronauten die al twaalf dagen in de ruimte verblijven, zijn er in geslaagd hun ruimtevaartuig manueel te koppelen aan een module in een baan om de Aarde. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua. Het beheersen van koppelingstechnieken vormt een sleutelelement in het ruimtevaartprogramma dat ervoor moet zorgen dat China rond 2020 een permanent ruimtestation heeft.

‘Shenzhou X’ werd tijdens de operatie bestuurd door de taikonaut Nie Haisheng, met de hulp van Wang Yaping, de tweede Chinese vrouw die de ruimte inging, en Zhang Xiaoguang. Het ruimteschip werd op 11 juni gelanceerd, een eerste koppeling tussen ‘Shenzhou X’ en ‘Tiangong’ werd twee dagen later automatisch uitgevoerd.

China kon in november 2011 voor het eerst twee onbemande ruimtevaartuigen, ‘Shenzhou VIII’ en ‘Tiangong 1’, koppelen boven de Aarde. Deze ‘Shenzhou X’-missie is de vijfde bemande missie uit de Chinese ruimtevaartgeschiedenis, alsook de langste. De bemanning zou in totaal vijftien dagen in de ruimte verblijven.

China is het derde land dat mensen naar de ruimte stuurt, en gaat steeds meer technische uitdagingen aan om zijn achterstand tegenover Rusland en de Verenigde Staten in te halen. Het Aziatische land droomt er overigens van als eerste opnieuw op de maan te landen.

Bron: Belga (Belgische ANP)

 

Share

Comments

  1. Anoniem zegt

    een welverdiend applaus hoor. !!

Speak Your Mind

*