23 juli 2024

Amerikaanse oostkust mogelijk getroffen door tsunami

Wetenschappers vermoeden dat de oostkust van de Verenigde Staten getroffen is door een kleine tsunami. Tsunami-achtige omstandigheden werden gemeten door meer dan 30 meetstations aan de Amerikaanse oostkust, Bermuda en Puerto Rico. De hoogste gemeten piekgolf (bij Newport, Rhode Island) bedroeg 304 millimeter boven zeeniveau. Zoals gezegd ging het om een kleine tsunami, die niet tot grote problemen heeft geleid.

Ooggetuige Brian Coen was aan het speervissen, toen hij plotseling het water zag terugtrekken. Enkele duikers werden meegevoerd over enkele onderwaterrotsen, die vervolgens bloot kwamen te liggen. Vervolgens kwam een golf van twee meter opzetten, die de duikers weer terugsleepte. Vervolgens werden toekijkers meegesleurd, die op rotsen stonden die normaal gesproken nooit onder water staan. Slechts twee mensen hadden medische hulp nodig – grote incidenten zijn uitgebleven.

Ook op andere plaatsen aan de Amerikaanse oostkust zijn vergelijkbare meldingen binnengekomen. Grote vraag is nu: wat is er gebeurd? Mogelijk is het om een meteo-tsunami gegaan: een tsunami dat veroorzaakt is door het weer. Inderdaad woedde op dat moment een storm op zee. Maar het zou ook om een landverschuiving kunnen gaan op het continentale vak van de oceaan – een minder zeldzame, maar nog altijd ongewone, gebeurtenis.

Tsunami events united states

Tsunami’s die in het verleden de Verenigde Staten hebben getroffen. Zoals je ziet zijn er geen bewijzen voor eerdere tsunami’s aan de oostkust. Credit: NOAA

Bron: Phys.org

Share

Speak Your Mind

*