23 juni 2024

Begin niet met Neil deGrasse Tyson over de supermaan

Een paar jaar terug kenden we het verschijnsel helemaal niet – de supermaan, de mix van Volle Maan en perigeum [1]De kortste afstand van de maan tot de aarde. De afstand van de maan tot de Aarde varieert meestal tussen ongeveer 363.345 km en 405.500 km vanwege zijn elliptische baan rond de aarde. Het … Lees verder. Afgelopen weekend hadden we de laatste versie ervan, door velen over de hele wereld bekeken en gefotografeerd. In z’n show voor de Star Talk Radio vroeg Chuck Nice onlangs aan de bekende astrofysicus en planetariumdirecteur Neil deGrasse Tyson wat hij van die supermaan vindt en toen kreeg hij dit hilarische antwoord:

Bron: Dear Astronomer.

Voetnoten

Voetnoten
1 De kortste afstand van de maan tot de aarde. De afstand van de maan tot de Aarde varieert meestal tussen ongeveer 363.345 km en 405.500 km vanwege zijn elliptische baan rond de aarde. Het dichtstbijzijnde punt ligt echter ruim 6.300 kilometer dichterbij. De gemiddelde afstand tussen de aarde en de maan bedraagt 384.450 km. Het punt waar de maan het verst van de aarde afstaat heet apogeum. De naam supermaan is door astroloog – ahum – Richard Nolle in 1979 gegeven en gedefinieerd als: “…een nieuwe of volle maan die zich voordoet tijdens zijn dichtste (of binnen 90% van zijn dichtste) nadering tot de aarde in een gegeven baan (perigeum). In het kort: aarde, maan en zon staan in lijn, met de maan op de kortste afstand genaderd tot de aarde.” Bron: Wikipedia.
Share

Comments

  1. Remco H. zegt

    Whahaha…………geweldig!! Die vent brengt zijn werkgebied zo hilarisch en begrijpelijk (relatief natuurlijk, enige voorkennis is wel vereist) aan de man. Gewoonweg briljant!

Speak Your Mind

*