Site pictogram Astroblogs

Mogelijk nieuwe vorm van materie gevonden: kernpasta

representatie van neutronenster

Schematische weergave van een neutronenster. De kernpasta bevindt zich aan de binnenkant van de korst, aan de grens met de buitenkern. © University of Alicante

Wetenschappers hebben mogelijk een nieuwe vorm van materie gevonden: het zogenaamde “kernpasta”. Deze zeldzame vorm van materie kan alleen bestaan in objecten met ultrahoge dichtheid, zoals neutronensterren. Hier worden atoomkernen zo dicht opeen gepakt, dat ze zichzelf gaan uitlijnen in pastavormen: sommige als platte “vellen” zoals lasagna, andere in slierten zoals spaghetti. Deze formaties zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor de minimale rotatiesnelheid van dit soort sterren, zo blijkt uit een nieuwe studie.Deze nieuwe fase van materie is jaren geleden al voorgesteld, maar nog nooit experimenteel bevestigd. Nu heeft men bewijs gevonden voor kernpasta in de rotatiesnelheid van een speciale klasse van neutronensterren die pulsars genoemd worden. Pulsars stoten licht uit in de vorm van twee “bundels”, ongeveer zoal bij een vuurtoren. Naarmate de pulsar ronddraait, zal de bundel steeds buiten en binnen gezichtbereik draaien. Aan de hand hiervan kan de rotatiesnelheid van de pulsar gemeten worden.

pulsar2012

© University of Alicante

Wetenschappers hebben vele pulsars waargenomen, maar geen enkele doet langer dan 12 seconden over één omwenteling. Waarom is dat? Kernpasta vormt een oplossing. De herschikking van atomen in pastavormen doet de elektrische weerstand van pulsars toenemen. Hierdoor verdwijnt het magnetisch veld van zo’n pulsar relatief snel. Normaal gesproken worden pulsars afgeremd door het uitstralen van elektromagnetische goven. Maar als de magnetische velden verzwakt worden door kernpasta, dan kunnen ze niet zo goed em-golven uitzenden. Het gevolg is dat de pulsars niet kunnen afremmen. Neutronensterren ontstaan wanneer massieve sterren ontploffen. Hierbij wordt de kern samengedrukt tot een klein object met een hoge dichtheid. Die dichtheid is zelfs zo hoog, dat normale atomen niet langer kunnen bestaan. In plaats daarvan worden protonen en elektronen samengeperst tot neutronen. Het resultaat is een neutronenster, dat voor negentig procent uit neutronen bestaat.In de korst van zo’n ster kunnen normale atoomkernen wel bestaan, maar ze zijn dusdanig samengeperst dat de nieuwe pastaformaties gevormd worden. Normaal gesproken vinden positief geladen atoomkernen het helemaal niet prettig om bij elkaar in de buurt te zijn. In een neutronenster worden atoomkernen dusdanig samengepakt, dat ze elkaar bijna aanraken. Een neutronenster is dan ook één grote atoomkern. Bron: SPACE.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten