24 maart 2023

Maanwandelaar Charly Duke groots onthaald in Noordwijk en Utrecht

Charly Duke en André Kuipers

Charly Duke en André Kuipers. Credit: ESA – A. Le Floc’

Ter gelegenheid van de Grand Opening van de tentoonstelling NASA – A Human Adventure in de Jaarbeurs in Utrecht vorige week donderdag, was voormalig NASA-astronaut Charley Duke in Nederland. Samen met onze eigen ruimtevaarder André Kuipers gaf hij de opening een spectaculaire en indrukwekkende start. De dag na de opening kwam Duke naar Noordwijk toe. Hij gaf aan de medewerkers van ESA’s onderzoeks- en testcentrum ESTEC een lunchlezing. ’s Avonds trad hij op in ESA’s bezoekerscentrum Space Expo, waar hij een lezing gaf aan belangstellenden. Charley Duke is niet zomaar een astronaut. Als tiende mens zette hij in 1972 voet op de maan en verbleef daar meer dan zeventig uur. Hij bestuurde de maanlander en reed rond in de maanrover. Zij anekdotes over die speciale reis waren kostelijk om naar te luisteren. Zelfs André Kuipers werd er een beetje stil van.

Duke: “André, hoeveel G’s trokken jullie bij terugkomst op aarde?”  Kuipers: “Vier en een half” Duke: “Dat is best veel! Wij kwamen binnen met G zeven en een half!” Duke: “Die maanpakken hadden trouwens onmogelijke helmen. Je kunt je hoofd wel bewegen maar de helm beweegt niet mee. Zo konden we de aarde niet eens zien vanaf de maan. Pas toen ik per ongeluk achterover viel zag ik de aarde. Dat was tegelijkertijd het heftigste moment van de hele reis. Ik viel op mijn rug, op de rugzak met allerlei kritische systemen. Gelukkig deed alles het nog. Mission Control was echter not amused.”
De lunchlezing van Charley Duke op ESA's onderzoeks- en testcentrum ESTEC in Noordwijk

De lunchlezing van Charley Duke op ESA’s onderzoeks- en testcentrum ESTEC in Noordwijk. Credit: ESA – A. Le Floc’

Tijdens alle drie de optredens van Charley Duke in Nederland voelde je het ontzag van het publiek. Nooit eerder kwamen de maanmissies zó dichtbij. Duke is een levende legende en iedereen voelde zich vereerd om zijn verhalen uit eerste hand te horen. Klik hier voor een foto-impressie van het bezoek van generaal Charley Duke aan Nederland. Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Maarten M zegt

    Nou moe! Ik sta erop! Op één van die fotos van de lezing van Charlie Duke zie je mij zitten, voor het blauwe gordijn van de deur achterin.

  2. Je bedoelt deze foto? Yep, duidelijk te zien. Heb je ze nog de hand kunnen schudden, van André en Charly?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: