4 december 2023

Neutronensterren worden klotsend geboren

De borrelende pluimen van een SN, minder dan een seconde na ontploffing

Credit: Elena Erastova and Markus Rampp, RZG

Wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Astrofysica hebben onderzocht hoe neutronensterren precies ontstaan. Hierbij is gebruik gemaakt van supergeavanceerde computersimulaties. Hoewel supercomputers een enorme rekenkracht hebben, was het tot nu toe niet mogelijk om alle cruciale aspecten van een supernova te simuleren. Nu is dit wel gelukt dankzij de inzet van meerdere supercomputers. Neutronensterren zijn de restanten van sterren van minimaal acht zonnemassa’s, die hun leven beëindigen in de vorm van kolossale supernova-explosies. Hierbij worden de buitendelen van de ster het heelal in geblazen, terwijl de kern van de ster instort tot een compacte neutronenbal. Zo’n zogenaamde neutronenster heeft nog altijd een massa van zo’n anderhalf zonnen, maar is niet groter dan een kilometer of dertig. Uit het onderzoek blijkt dat bij de explosie het inwendige van de ster borrelende pluimen vertoont, ongeveer zoals kokend water. Ook vinden er klotsende bewegingen plaats, die soms overgaan in spiraalpatronen. Als gevolg hiervan vinden er asymmetrische bewegingen plaats, die ervoor zorgen dat de jonge neutronenster een schop krijgt en snel gaat rondtollen.Een volledig filmpje van de simulatie kan hier gedownload worden. Bron: Max Planck Institute for Astrophysics

Share

Comments

 1. Anoniem zegt

  filmpje alleen toeegankelijk voor pc met toeters en bellen, codec
  of je wel of niet doorlinkt naar max maakt niet uit.

 2. Anoniem zegt

  gerede kans dat een aio-gastrologie deze “tussen-geschoven” foto zou karateriseren als een poliep in de endeldarm.
  voorts geeft het een plastische visualisatie weer van het begrip “uit je dak gaan” alhoewel bij de meesten zelfs bij een overdosis dit inzicht buiten bereik zal blijken te zijn. (*_*)

  de karakteristieke eigen-aardig-heid van tollen is, is dat ze beste tollen als ze zijn uitgelijnd.

  bijv. bij een auto-banden-center worden de bandjes keurig uitgelijnd anders zou de weg in no-time vol liggen met klapbanden.

  maar dat was natuurlijk even over het hoofd gezien bij het parameters inputten door super-programmeur.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: