23 juni 2024

Russische raket stort kort na lancering neer

Credit: Tsenki TV

Een onbemande Russische raket is dinsdag vlak na de lancering in het Kazachse Baikonoer neergestort. Dat meldden Russische media. De draagraket stortte kort na de lancering op de ruimtehaven neer in de buurt van de lanceerplaats, meldt persagentschap Interfax. Volgens de eerste elementen van het onderzoek kampte het aandrijfsysteem met problemen.

De raket moest drie navigatiesatellieten de ruimte in brengen. Op de internetsite van het Russische ruimtevaartconcern Roskosmos was te zien hoe de raket vlak na de lancering boven de ruimtehaven in de Kazachse steppe ontplofte. Er zouden geen doden of gewonden zijn gevallen. In Bajkonoer zijn wel talrijke gebouwen ontruimd wegens de giftige brandstof. De raket zou drie Glonass-M-satellieten in een baan om de aarde brengen.

Het is al de derde keer dit jaar dat de Russische ruimtevaart een klap krijgt. Ook in 2010 verloor Rusland bij een mislukte lancering drie Glonass-satellieten. Glonass is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse gps, het Europese Galileo (in aanbouw) en het Chinese Compass (in aanbouw).

De kosten van de mislukte lancering kunnen volgens Rossiya-24 oplopen tot ruim 150 miljoen euro. Rusland maakte in december bekend ruim 52 miljard euro te willen besteden aan ruimtevaartprojecten. Het land dat met Joeri Gagarin als eerste een mens in de ruimte bracht wordt de laatste jaren geplaagd door tegenslag in de ruimtevaartindustrie. Satellietlanceringen en een poging een sonde naar de maan te sturen mislukten.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wrpJ3EfIDIo

Bron: ANP

Share

Speak Your Mind

*