14 juli 2024

Vrijdag staat de aarde in haar baan het verst van de zon

Perihelion-vs-Aphelion-2012

Credit: David Dickinson

Vrijdag a.s. – 5 juli om 17.00 uur om precies te zijn – bereikt de aarde het zogenaamde aphelium in haar elliptische baan. Dat is het punt dat het verst van de zon verwijderd is, 152.097.000 km, dat is 1,016708 astronomische eenheid, de gemiddelde afstand aarde-zon. Een half jaar eerder, 2 januari 2013 was dat, stond de aarde in het perihelium, het punt het dichtste bij de zon, toen 147 miljoen km. Dat betekent dat de zon nu 3,3% kleiner is dan in januari, hetgeen je goed ziet aan de foto’s van de zon hierboven, beiden genomen tijdens perihelium en aphelium in 2012. Met een knipoog naar de term ‘supermaan’, welke de laatste jaren steeds meer in zwang is geraakt, twitterde Marco Langbroek over het perihelium:

Marco-quote

😀 Je zal wellicht denken dat het vreemd is dat op dit moment – bij ons zomer – de aarde het verst van de zon staat en dat je het omgekeerde zou verwachten. Maar dat is te verklaren: de seizoenen ontstaan niet door de wisselende afstand van de aarde tot de zon, maar door de schuine stand van de aardas. die 23° uit het lood staat. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Anoniem zegt

  zijn we nu ook lichter, of, juist zwaarder door die grotere afstand.

  en als alle planeten in lijn staan worden daar door sommigen bepaalde krachten aan toegeschreven,
  maar komt het ook voor dat alle planeten in het perihelium dan wel het aphelium in lijn kunnen staan,
  dat zal vast wel heel zeldzaam zijn.

  • De afstand tot de zon maakt voor de massa van de aarde geen verschil uit. Af en toe staan meerdere planeten op een rijtje, maar of ze dan ook tegelijkertijd in het aphelium of perihelium staan lijkt mij onwaarschijnlijk. Zou meer een kwestie van toeval zijn.

  • De zwaartekrachtseffecten van de Maan zijn wel duidelijk aantoonbaar, de getijden. Bij de zon wat minder. Te merken met springvloed. Ik stel het me voor dat het zwaartepunt in de aarde, door de maan en de zon cirkeltjes beweegt in het centrum van de aarde.

   Dus zou men in Nieuw Zeeland soms iets lichter zijn dan wij hier in Nederland en omgekeerd.

  • De variatie van de getijdenwerking van de zon is dus 6,7% tussende aphelium en perihelium. Vanwege het verschil in afstand van 3,3% tot de tweede macht volgens de gravitatiewet Newton. Dus te verwaarlozen omdat het al een klein effect is op de getijdenwerking van de Maan.

  • “als alle planeten in lijn staan worden daar door sommigen bepaalde krachten aan toegeschreven”, Dat heeft volgens mij niets met de zwaartekracht maken.

   De astrologie werkt met de invloed van planetenstanden op het leven op aarde maar geeft geen causale verklaringen. Dientengevolge wordt dit niet wetenschappelijk geacht en wordt door velen de werking daarvan ontkend.

   Wat te constateren is in dit verband, is dat de cyclus van zonnevlekken op de zon statistisch gezien samenhang vertoont met de onderlinge posities van de grote planeten.

   Er is veel onderzoek gedaan naar de radioverbindingen die via de weerkaatsing op de ionosfeer plaatsvinden. (in de tijd voor de verbindingssatelieten). Die radioverbindings tabellen werden gebruikt om te voorspellen hoe de zendcondities zullen zijn. In deze tabellen komen deze cycli ook naar voren. Dat is te verklaren uit de variaties van de zonnewind.

   Veel verder dan deze samenhangen gaat de plasma-kosmologie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Plasmakosmologie
   En nog verder gaat de “electric universe theory”.
   Deze theorieën / hypotheses geven wel causale verklaringen, maar worden niet algemeen geaccepteerd.

   • Anoniem zegt

    Je schrijft:

    “Wat te constateren is in dit verband, is dat de cyclus van zonnevlekken op de zon statistisch gezien samenhang vertoont met de onderlinge posities van de grote planeten.”.

    En de wetenschappelijke referentie daarvoor is? Voorlopig is het grootspraak.

    Je noemt de Astrologie.

    De Astrologie heeft niets, maar dan ook HELEMAAL niets, met serieuze wetenschap te maken.

    • Vorig commentaar was van mij. Het blijk onmogelijk om achteraf de adres-info te corrigeren

     • Als je commentaar geeft krijg je volgens mij tien minuten de tijd van het systeem (WordPress) om eventueel alles te corrigeren. Dan kan je toch je naam invullen?

Speak Your Mind

*