3 december 2023

Maanstof kan grote problemen veroorzaken

maan (credit: AstroMike247)

maan (credit: AstroMike247)

Ruimtevaartorganisaties maken wereldwijd plannen voor de hernieuwde verkenning van de maan. Het is de bedoeling dat geavanceerde robots de weg voorbereiden voor nieuwe bemande missies. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met maanstof: een hardnekkige, kleverige en ongezonde substantie. Wetenschappers hebben nu bepaald op wat voor manier dit stof van invloed is op voertuigen.

Men heeft hiertoe een computermodel ontwikkeld, waarbij een gesimuleerde rover geplaatst is in een omgeving vol maanstof. De eigenschappen van dit maanstof zijn gebaseerd op monsters die zijn meegenomen door de Apollo-astronauten. Het blijkt dat dit stof overdag en ’s nachts gewillig naar beneden dwarrelt – precies waar je dit stof wilt hebben. Op de grens tussen dag en nacht gaat dit stof zich echter anders gedragen: het dwarrelt over het voertuig heen. Als gevolg hiervan dringt het stof in allerlei spleten en gaten, om grote problemen te veroorzaken met de elektronica (en de gezondheid, in het geval van een bemande missie).

Moraal van het verhaal: toekomstige maanrovers zouden een bolvormig ontwerp moeten hebben, om ervoor te zorgen dat stof altijd ervan af kan vallen. Sommige lezers zullen zich afvragen “waarom je de apparaten niet gewoon afschermt tijdens de schemering”. Het antwoord is simpel: het is op de maan 14 dagen achtereen licht en 14 dagen achtereen donker. Gevolg: de schemering duurt erg lang.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Comments

  1. Anoniem zegt

    maak er dan gelijk een kegel van, geeft meer stabiliteit en DWARRELT beter AF.
    30-graden rondom uit de top is het verval op een bol uitermate gering , al helemaal als het stof betreft.
    tenzij je van aankoeken houdt natuurlijk !!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: