19 juni 2024

Namen bekend gemaakt van kleinste Plutomanen

Pluto system

Credit: NASA/ESA/M. Showalter, SETI Institute

De namen van de twee kleinste maantjes van Pluto, die voorheen door het leven gingen als “P4” en “P5”, zijn bekend gemaakt. P4 is Kerberos gedoopt, naar de driekoppige hond uit de Griekse mythologie. P5 zal voortaan Styx genoemd worden, naar de mythologische rivier die de scheiding vormt tussen de wereld der levenden en het dodenrijk. De overige drie manen van de ex-planeet staan bekend als Charon, Nix en Hydra. De namen van al deze objecten houden verband met de Onderwereld van de Griekse (en Romeinse) mythologie.

Kerberos en Styx zijn respectievelijk in 2011 en 2012 ontdekt door de Hubble-ruimtetelescoop. Beide maantjes zullen bestudeerd worden door de New Horizons missie, die momenteel onderweg is naar Pluto. De namen zijn gebaseerd op de resultaten van een internetpoll, waar bijna 500.000 mensen gebruik van hebben gemaakt.

Kerborus is de Griekse vorm van de naam Cerberus, dat als tweede eindigde in de stemming. Styx was de derde in rij. De meest populaire suggestie was Vulcan, gebaseerd op een suggestie van Star Trek-acteur William Shatner. Vulcan is de naam van de thuisplaneet van Mr. Spock. De internationale astronomische unie heeft deze naam serieus in overweging genomen, aangezien het ook een connectie met de Griekse mythologie heeft. Helaas heeft de naam weinig te maken met de Onderwereld, waardoor dit voorstel is verworpen.

Bron: SETI

Share

Speak Your Mind

*