20 juni 2024

Botsten de Melkweg en het Andromedastelsel tien miljard jaar geleden al een keer?

Een schematische weergave hoe het Andromedastelsel tien miljard jaar geleden door de Melkweg vloog

Een schematische weergave hoe het Andromedastelsel tien miljard jaar geleden door de Melkweg vloog. Credit: Fabian Lueghausen / University of Bonn

We weten dat over pakweg 3,75 miljard jaar ons Melkwegstelsel een soort van kosmische botsing zal ondergaan met de naaste buur, het grote en welbekende Andromedastelsel (M31), dat nu nog op een veilige afstand van ruim twee miljoen lichtjaar van ons verwijderd is. Maar een team van sterrenkundigen onder leiding van Hongsheng Zhao (University of St Andrews) denkt dat beiden in het verre verleden al eens in botsing zijn geraakt en wel zo’n tien miljard jaar geleden. Vandaag presenteerde Zhao daarover een lezing op de Royal Astronomical Society (RAS) National Astronomy Meeting in St Andrews (VK). De beweging van sterrenstelsels is voor een groot deel afhankelijk van de verborgen donkere materie en Zhao en z’n team gebruikten voor hun berekeningen niet het gangbare model van donkere materie, maar het in 1983 door Mordehai Milgrom (Weizmann Institute in Israël) opgestelde Modified Newtonian Dynamics (MOND). Eigenlijk zegt dat model dat donkere materie helemaal niet bestaat, maar dat de zwaartekrachtswetten van Newton op de schaal van de sterrenstelsels bijgesteld moet worden.

Illustratie van een blik op de sterrenhemel net voor de voorspelde samensmelting van het naburige Andromedastelsel met de Melkweg. Over 3,75 miljard jaar begint de schijf van Andromeda het blikveld te vullen en zijn zwaartekracht verstoringen te veroorzaken in de Melkweg.

Illustratie van een blik op de sterrenhemel net voor de voorspelde samensmelting van het naburige Andromedastelsel met de Melkweg over 3,75 miljard jaar. Credit: NASA / ESA / Z. Levay / R. van der Marel / STScI / T. Hallas / A. Mellinger

Het MOND model hebben Zhao en z’n mensen op de sterrenstelsels in de Lokale Groep toegepast, waar de Melkweg en het Andromedastelsel toe behoren, en uit de berekeningen – hier te lezen – kwam naar voren dat de twee stelsels tien miljard jaar geleden al eens botsten. In het donkere materie-model zou dat geleid hebben tot een samensmelten van de twee, maar bij MOND leidde dat hooguit tot een lange sliert van gas en stof, waaruit de vele dwergstelsels rondom beide sterrenstelsels zijn ontstaan. De modellen van donkere materie kunnen die bestaande dwergstelsels niet goed verklaren. Nou is in dit verband de vraag wel relevant of MOND een plausibel alternatief is voor de modellen van donkere materie. Op de schaal van sterrenstelsels geeft het een betere verklaring voor diverse waargenomen verschijnselen, zoals de rotatiesnelheid van sterren rondom het centrum van het sterrenstelsel, maar op de schaal van clusters en superclusters schijnt het weer belabberde resultaten te geven. Kortom, hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Bron: PhysOrg.

Share

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  Okee, niet echt de plaats om dit te melden, maar ik heb voor het eerst sinds vele maanden weer eens een artikel geschreven voor Scientias. Het gaat om de “krokosaurus” Smok wawelski, de Draak van Wawel:

  http://www.scientias.nl/smok-een-krokodil-in-de-huid-van-een-dinosaurus/89483

 2. Anoniem zegt

  ja die staat langs de rivier de wisla in krakau min of meer voor het kasteel.

  maar even on topic. wat een walgelijk voorspelbaar beroep hebben die astronomen eigenlijk hè !!
  dat je toch nu al kunt zeggen ( want voorspellen is al lang ingehaald door weten ) wanneer vrijwel op het jaar exact de andromeda en onze melkweg opnieuw gaan botsen nadat dit 10 miljard jaar geleden ook al een keer gebeurde.
  hiermee vergeleken is het spreekwoordelijk gezegde ; kijken hoe snel het gras groeit, equivalent aan tenminste een formule 1 race.

 3. Eh… voor de duidelijkheid: de term ‘botsing’ tussen de twee sterrenstelsels is in geen enkel opzicht te vergelijken met de botsing van bijvoorbeeld twee auto’s. In het laatste geval is het kreukels, schade, gewonden, doden, drama, etc… Bij de kosmische botsing tussen de Melkweg en het Andromedastelsel – of tussen willekeurig twee andere stelsels – gebeurt er met de sterren bijna niets, afgezien van een andere baan die ze krijgen. De ruimte tussen de sterren is zo groot dat de kans op botsingen tussen de sterren vrijwel nihil is. Zie deze Astroblog daarover met een heus vermakelijke video van Felicia Day over de aanstaande botsing tussen Melkweg en Andromeda: http://www.astroblogs.nl/2009/10/26/must-see-video-van-felicia-day-over-botsende-sterrenstelsels/ . Bij de weg, leuke blog over die krokosaurus. Rare beesten, die krokosaurussen. 😀

  • Olaf van Kooten zegt

   Woehoe Felicia Day! Ik ben al jaren zo’n fan van die vrouw, ze is ook ontzettend……*cute* (zucht…zwijmel). Ze maakt al jaren leuke webfilmpjes én ze heeft een rolletje in één van m’n favoriete tv-series (Supernatural). Goed bezig die Felicia!

   P.S. de theorie uit het artikel is wat bij betreft op teveel aannames gebaseerd.

 4. Anoniem zegt

  weet je wat mij het meest verbaasd :
  in vrijwel elk commentaar wordt gesteld dat indien twee spiraalstelsels door eenander kruisen dat als resultaat zich over het algemeen een elliptisch stelsel vormt.
  maar zie hier de anomalie van het miljardtennium.
  twee spiraalstelsels die ongeschonden het strijdperk hebben verlaten en het op een encoretje gooien.
  als echte journalisten laten we het uitdijen//krimpen//le grande boucle etc maar even buiten beschouwing.

  • Olaf van Kooten zegt

   Spiraalstelsels kunnen elkaar ook schampen. Dan zijn ze bepaald niet ongeschonden, maar krijgen ze na een tijdje hun normale vorm weer terug. Bij echte botsingen is meestal een elliptisch stelsel het resultaat, tenzij de stelsels in bijna hetzelfde vlak elkaar raken – dan is het resultaat een lensvormig stelsel, of misschien een groter spiraalstelsel.

 5. botsen is een veeeeeel te groot woord het is meer twee keer niet wat elkaar tegen komt.
  en dat over een tijd. waar we ons nouwelijks iet bij kunnen voor stellen.

Speak Your Mind

*