21 september 2018

Botsten de Melkweg en het Andromedastelsel tien miljard jaar geleden al een keer?

Een schematische weergave hoe het Andromedastelsel tien miljard jaar geleden door de Melkweg vloog

Een schematische weergave hoe het Andromedastelsel tien miljard jaar geleden door de Melkweg vloog

We weten dat over pakweg 3,75 miljard jaar ons Melkwegstelsel een soort van kosmische botsing zal ondergaan met de naaste buur, het grote en welbekende Andromedastelsel (M31), dat nu nog op een veilige afstand van ruim twee miljoen lichtjaar van ons verwijderd is. Maar een team van sterrenkundigen onder leiding van

Reacties

 1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Okee, niet echt de plaats om dit te melden, maar ik heb voor het eerst sinds vele maanden weer eens een artikel geschreven voor Scientias. Het gaat om de “krokosaurus” Smok wawelski, de Draak van Wawel:

  http://www.scientias.nl/smok-een-krokodil-in-de-huid-van-een-dinosaurus/89483

 2. Anoniem zegt:

  ja die staat langs de rivier de wisla in krakau min of meer voor het kasteel.

  maar even on topic. wat een walgelijk voorspelbaar beroep hebben die astronomen eigenlijk hè !!
  dat je toch nu al kunt zeggen ( want voorspellen is al lang ingehaald door weten ) wanneer vrijwel op het jaar exact de andromeda en onze melkweg opnieuw gaan botsen nadat dit 10 miljard jaar geleden ook al een keer gebeurde.
  hiermee vergeleken is het spreekwoordelijk gezegde ; kijken hoe snel het gras groeit, equivalent aan tenminste een formule 1 race.

 3. Eh… voor de duidelijkheid: de term ‘botsing’ tussen de twee sterrenstelsels is in geen enkel opzicht te vergelijken met de botsing van bijvoorbeeld twee auto’s. In het laatste geval is het kreukels, schade, gewonden, doden, drama, etc… Bij de kosmische botsing tussen de Melkweg en het Andromedastelsel – of tussen willekeurig twee andere stelsels – gebeurt er met de sterren bijna niets, afgezien van een andere baan die ze krijgen. De ruimte tussen de sterren is zo groot dat de kans op botsingen tussen de sterren vrijwel nihil is. Zie deze Astroblog daarover met een heus vermakelijke video van Felicia Day over de aanstaande botsing tussen Melkweg en Andromeda: https://www.astroblogs.nl/2009/10/26/must-see-video-van-felicia-day-over-botsende-sterrenstelsels/ . Bij de weg, leuke blog over die krokosaurus. Rare beesten, die krokosaurussen. 😀

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Woehoe Felicia Day! Ik ben al jaren zo’n fan van die vrouw, ze is ook ontzettend……*cute* (zucht…zwijmel). Ze maakt al jaren leuke webfilmpjes én ze heeft een rolletje in één van m’n favoriete tv-series (Supernatural). Goed bezig die Felicia!

   P.S. de theorie uit het artikel is wat bij betreft op teveel aannames gebaseerd.

 4. Anoniem zegt:

  weet je wat mij het meest verbaasd :
  in vrijwel elk commentaar wordt gesteld dat indien twee spiraalstelsels door eenander kruisen dat als resultaat zich over het algemeen een elliptisch stelsel vormt.
  maar zie hier de anomalie van het miljardtennium.
  twee spiraalstelsels die ongeschonden het strijdperk hebben verlaten en het op een encoretje gooien.
  als echte journalisten laten we het uitdijen//krimpen//le grande boucle etc maar even buiten beschouwing.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Spiraalstelsels kunnen elkaar ook schampen. Dan zijn ze bepaald niet ongeschonden, maar krijgen ze na een tijdje hun normale vorm weer terug. Bij echte botsingen is meestal een elliptisch stelsel het resultaat, tenzij de stelsels in bijna hetzelfde vlak elkaar raken – dan is het resultaat een lensvormig stelsel, of misschien een groter spiraalstelsel.

 5. botsen is een veeeeeel te groot woord het is meer twee keer niet wat elkaar tegen komt.
  en dat over een tijd. waar we ons nouwelijks iet bij kunnen voor stellen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.