Site pictogram Astroblogs

Botsten de Melkweg en het Andromedastelsel tien miljard jaar geleden al een keer?

Een schematische weergave hoe het Andromedastelsel tien miljard jaar geleden door de Melkweg vloog

Een schematische weergave hoe het Andromedastelsel tien miljard jaar geleden door de Melkweg vloog. Credit: Fabian Lueghausen / University of Bonn

We weten dat over pakweg 3,75 miljard jaar ons Melkwegstelsel een soort van kosmische botsing zal ondergaan met de naaste buur, het grote en welbekende Andromedastelsel (M31), dat nu nog op een veilige afstand van ruim twee miljoen lichtjaar van ons verwijderd is. Maar een team van sterrenkundigen onder leiding van Hongsheng Zhao (University of St Andrews) denkt dat beiden in het verre verleden al eens in botsing zijn geraakt en wel zo’n tien miljard jaar geleden. Vandaag presenteerde Zhao daarover een lezing op de Royal Astronomical Society (RAS) National Astronomy Meeting in St Andrews (VK). De beweging van sterrenstelsels is voor een groot deel afhankelijk van de verborgen donkere materie en Zhao en z’n team gebruikten voor hun berekeningen niet het gangbare model van donkere materie, maar het in 1983 door Mordehai Milgrom (Weizmann Institute in Israël) opgestelde Modified Newtonian Dynamics (MOND). Eigenlijk zegt dat model dat donkere materie helemaal niet bestaat, maar dat de zwaartekrachtswetten van Newton op de schaal van de sterrenstelsels bijgesteld moet worden.

Illustratie van een blik op de sterrenhemel net voor de voorspelde samensmelting van het naburige Andromedastelsel met de Melkweg. Over 3,75 miljard jaar begint de schijf van Andromeda het blikveld te vullen en zijn zwaartekracht verstoringen te veroorzaken in de Melkweg.

Illustratie van een blik op de sterrenhemel net voor de voorspelde samensmelting van het naburige Andromedastelsel met de Melkweg over 3,75 miljard jaar. Credit: NASA / ESA / Z. Levay / R. van der Marel / STScI / T. Hallas / A. Mellinger

Het MOND model hebben Zhao en z’n mensen op de sterrenstelsels in de Lokale Groep toegepast, waar de Melkweg en het Andromedastelsel toe behoren, en uit de berekeningen – hier te lezen – kwam naar voren dat de twee stelsels tien miljard jaar geleden al eens botsten. In het donkere materie-model zou dat geleid hebben tot een samensmelten van de twee, maar bij MOND leidde dat hooguit tot een lange sliert van gas en stof, waaruit de vele dwergstelsels rondom beide sterrenstelsels zijn ontstaan. De modellen van donkere materie kunnen die bestaande dwergstelsels niet goed verklaren. Nou is in dit verband de vraag wel relevant of MOND een plausibel alternatief is voor de modellen van donkere materie. Op de schaal van sterrenstelsels geeft het een betere verklaring voor diverse waargenomen verschijnselen, zoals de rotatiesnelheid van sterren rondom het centrum van het sterrenstelsel, maar op de schaal van clusters en superclusters schijnt het weer belabberde resultaten te geven. Kortom, hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Bron: PhysOrg.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten