24 mei 2024

Hubble maakt mooie foto van tweeling-spiraalstelsels

galactic twins MKR 1034

Van deze foto is uiteraard ook een grotere versie beschikbaar, evenals een nog grotere versie. Credit:ESA/Hubble & NASAAcknowledgement: Judy Schmidt

De Hubble-ruimtetelescoop heeft een mooie opname gemaakt van een bijzonder paar van sterrenstelsels in het sterrenbeeld Driehoek. De twee stelsels lijken op elkaar en staan samen bekend als MKR 1034. Hoewel het tweetal met de zwaartekracht aan elkaar verbonden zijn, laten ze nog geen bewijs zien voor verstoringen. Schijnbaar is de interactie tussen beide stelsels nog maar net begonnen.

Beide stelsels zijn spiraalstelsels en beide stelsels wijzen met hun ‘polen’ ongeveer richting de aarde. Hierdoor kunnen wij de opvallende vormen heel goed waarnemen. Het linkerstelsel (PGC 9074 genoemd) heeft een heldere kern en twee strak opgewonden spiraalarmen, waardoor het stelsel geclassificeerd wordt als een Type Sa stelsel. Het rechterstelsel (PGC 9071 genoemd) wordt geclassificeerd als een Type Sb stelsel, aangezien het stelsel een kleinere kern heeft en “lossere” spiraalarmen.

De spiraalarmen van beide stelsels laten duidelijk donkere vlekken zien, die bestaan uit interstellair stof dat het licht van achterliggende sterren tegenhoudt. Daarnaast zijn de armen gevuld met heldere clusters van hete, pasgeboren sterren. Oudere sterren zijn zichtbaar in de compacte, gelige kern – evenals in de sfeervormige halo en in bolvormige sterrenhopen.

Uiteindelijk zullen beide stelsels elkaar gaan verstoren, waardoor de stervorming toeneemt en uitgestrekte getijdenstaarten ontstaan. Na verloop van tijd (een paar honderd miljoen jaar) zullen beide stelsels gaan samensmelten om zo een nieuw, groter sterrenstelsel te vormen.

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*