19 juni 2024

Tien jaar geleden werd Marsrover Opportunity gelanceerd

marsrover Opportunity

Credit: NASA

Op 7 juli 2003 [1]De Nederlandse Wikipedia meld een lanceerdatum van 28 juni 2003, maar dat is niet correct. Geen idee waar ze die datum vandaan halen. – vandaag exact tien jaar geleden – werd vanaf lanceerplatform 17B op Kennedy Space Center in Florida met een Delta II raket de Opportunity, MER-B (Mars Exploration Rover – B) gelanceerd, drie weken na z’n tweeling Spirit (MER-A). Op 25 januari 2004 landde Opportunity in het gebied genaamd Meridiani Planum op Mars en begon een expeditie waarvan de duur van tevoren op 90 Martiaanse sol, ruim 92 aardse dagen. Het werden er héél veel meer, want de Opportunity is nog steeds actief en met een overschrijding van de verwachte levensduur van 9 jaar en 70 dagen – da’s 37 keer langer dan gepland – heeft deze Marsrover de stoutste verwachtingen overtroffen. Tijd voor een video met een overzicht van tien jaar Opportunity!

Tweelingbroer Spirit deed ’t ook goed, maar niet zo goed als de Opportunity: Spirit landde op 4 januari 2004 op Mars en het laatste contact met de aarde was op 22 maart 2010, nadat deze MER-A vast was komen te zitten in de Marsgrond. De Opportunity bevindt zich in de grote Endeavour krater en is nu onderweg naar een gebied genaamd Solander Point. Bron: Tom’s Astroblog.

Voetnoten

Voetnoten
1 De Nederlandse Wikipedia meld een lanceerdatum van 28 juni 2003, maar dat is niet correct. Geen idee waar ze die datum vandaan halen.
Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Ik heb maar meteen de lanceerdatum aangepast op wikipedia 😉

Speak Your Mind

*