24 juni 2024

Had de aarde ooit twee manen?

moons collision

Credit: Martin Jutzi and Erik Asphaug

Had de aarde ooit twee manen? Erik Asphaug, onderzoeker van de Arizona State University, is er van overtuigd. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph. Asphaug zal zijn theorie uiteenzetten in september op een conferentie over de maan die gehouden wordt in de Royal Society, de Britse academie voor wetenschappen.

Onze tweede maan zou veel kleiner geweest zijn – ongeveer een dertigste van de grootte van onze enige overblijvende maan – en zou maar enkele miljoenen jaren rond de aarde gedraaid hebben in een zogenaamde Trojaanse omloopbaan. Na verloop van tijd zou deze omloopbaan instabiel zijn geworden en vervolgens in botsing zijn gekomen met de huidige maan. Door deze inslag zijn beide samengesmolten tot de bol die we vandaag kennen.

Volgens Asphaug is het landschap van de achterkant van de maan, dat vol met kraters en bergen staat, een direct gevolg van de botsing van de twee manen. Die zou een laag van “enkele tientallen kilometers diep” hebben achtergelaten. Helaas is aanvullende informatie over deze theorie nog niet voorhanden. We zullen echt moeten wachten tot september!

Bron: The Telegraph

Share

Comments

 1. Ongeloofwaardig. De achterkant van de maan zit vol met kraters omdat de voorkant, toen de maan nog veel dichter bij de aarde stond, onderhevig was aan de aantrekkingskracht van de aarde en daardoor warm werd en vervormde.
  De kraters aan de achterkant zin het gevolg van de ijsmeteorieten die zowel op aarde als op de maan zijn terechtgekomen. Op de aarde zijn die inslagen door het constant vernieuwingsproces van de aarde verdwenen.

  • Ik houd het in gedachten, voor toekomstige citaten.

   Miljarden, honderden miljoenen jaren geleden, toen de Maan nog zéér veel dichter bij de aarde stond, was er nog geen sprake van een voorkant/achterkant van de Maan.

   Maak jezelf niet meer belachelijk dan je al bent op Scientias.nl, Karel.

   Beperk je gewoon tot http://www.fokt.nl.

Speak Your Mind

*