23 juli 2024

Zoeken naar DNA op Mars

exobiology

Mocht er leven zijn op Mars, dan zou dit verwant kunnen zijn aan het leven op aarde. Meer dan 3.5 miljard jaar geleden raasde een gigantische meteorenregen door het zonnestelsel, waarbij materiaal is overgeheveld van de aarde naar Mars of vice-versa. Hierdoor zou een genetische verwantschap tussen beide planeten kunnen ontstaan.

Deze theorie is zeer aantrekkelijk voor Christopher Carr, een onderzoeker van het gerenomeerde instituut MIT. Hij heeft een DNA-speurder gebouwd dat hopelijk ooit op Mars zal zoeken naar DNA – de bouwsteen van het aardse leven, en mogelijk ook van het Martiaanse leven. De speurder bestaat uit een stralingsbestendige microchip die al succesvol is getest op aardse microben.

Als er leven bestaat op Mars, dan zou dit uit zeer geharde levensvormen moeten bestaan. De temperatuur van Mars is veel dunner en veel kouder dan die van de aarde. Ondergronds verschilt Mars echter niet veel van de aarde en we weten dat diep in de aardkorst microben goed kunnen gedijen.

Om onderaards eeh….onderMars leven te detecteren, dient de DNA-speurder bestand te zijn tegen de extreme temperatuurschommelingen en stralingsniveaus van de Rode Planeet. Hiertoe heeft men een microchip ontwikkelt dat bestand is tegen alle omstandigheden op Mars. De ontwikkelaars zijn dan ook overtuigd dat hun sequencer minstens twee jaar in de ruimte zal kunnen overleven en al die tijd gebruikt kunnen worden om naar DNA te zoeken.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. Anoniem zegt

    als er dan toch in het verleden al kruis-bestuiving//voortplanting heeft plaatsgehad , stuur dan ook een containertje met een pot-pourri aan levensvormen mee naar mars.
    dan kan die microchip mooi uitpluizen hoe of ze het doen en of er eventueel interactie optreedt met de aldaar aanwezige intelligentsia.

Speak Your Mind

*