21 juni 2024

Verstoringen in stellaire schijven toch niet het gevolg van planeten?

interacties tussen gas en stof

Credit: Nature 499, 184–187 (11 July 2013) doi:10.1038/nature12281

In de afgelopen jaren hebben wetenschappers veel puinschijven rondom sterren waargenomen. Dit soort schijven komen vooral voor bij jonge sterren, waar het proces van planeetvorming nog aan de gang is. Een behoorlijk aantal van deze schijven blijken verstoringen te kennen – deze zijn waarschijnlijk het gevolg van de zwaartekrachtinvloed van planeten. Dat was althans de gedachte – mogelijk onterecht, zo blijkt nu.

Astronomen dienen namelijk rekening te houden met de aanwezige gassen in zo’n schijf – iets wat voorheen genegeerd is. Twee Amerikaanse sterrenkundigen hebben nu een computermodel gemaakt van een puinschijf, maar dit keer met toegevoegde gassen. Wat blijkt? De interactie tussen de gassen en het vaste materiaal in de schijven veroorzaakt klonters en open gebieden – verstoringen dus.

Hoewel de ontdekking niet beweerd dat alle verstoringen het gevolg zijn van interacties met gas, is nu wel duidelijk dat astronomen niet zo snel het label ‘planeet’ moeten plakken op merkwaardig gevormde schijven rondom sterren. Weer wat geleerd 🙂

Bron: Phys.org

Share

Speak Your Mind

*