22 juli 2024

Maximum in de cyclus van zonneactiviteit laagste in honderd jaar

De laatste drie maxima in de cyclus van zonneactiviteit.

De laatste drie maxima in de cyclus van zonneactiviteit. © Hathaway/NASA/MSFC

De zon bereikt ergens in 2013 het maximum in de elf-jarige cyclus van zonneactiviteit – sinds het begin van de metingen aan zonnevlekken de 24e cyclus. Maar de waarnemingen laten zien dat het maximum de laagste activiteit vertoont sinds honderd jaar en het zou goed kunnen dat het volgende maximum opnieuw lager is. Wetenschappers tellen het aantal zonnevlekken als indicator voor de activiteit en dat aantal is een stuk lager dan bij voorgaande maxima. Men denkt dat de sterkte van een cyclus bepaald wordt door de zogenaamde meridionale stromingen, bewegingen in het plasma diep in de zon, die in de noord-zuid richting stromen en die zorgen voor opbouw van de magnetische activiteit aan de polen van de zon.

Sterke magnetische activiteit aan het begin van een cyclus leidt tot een krachtig maximum en omgekeerd. Het lijkt dat er behalve de elf-jarige cyclus ook een soort van honderdjarige cyclus aan de hand is, want begin 19e eeuw en begin 20e eeuw waren de maxima van de cycli ook al zwak. Het is dus niet zo dat dit maximum de voorbode van een mini-ijstijd is, want na deze dip kan de sterkte weer toenemen, zoals eerder ook weer gebeurde. Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Anoniem zegt

  jammer alweer alles in orde.

 2. joppie zegt

  ja natuurlijk, jij niet dan ?

  maar zou het kunnen dat de waarnemingen van weleer geplaagd werden door sferische aberraties van de optische instrumenten.
  ik roep maar even een blogje terug van niet zo lang geleden waarin duidelijk werd gemaakt met het indertijd en nu gemaakte beeldmateriaal hoe afwijkend eea van elkaar is en daaraan gerelateerd de interpretaties.

 3. Nou, persoonlijk zit ik niet zo op een ijstijd te wachten. Een elfstedentocht kijken vind ik leuk – met een lekkere Beerenburger daarbij – maar dan houdt het verder op voor mij. Ja, de instrumenten vroeger hadden vast en zeker last van sferische aberraties, maar zonnevlekken zijn heel goed waarneembaar en dat getelde aantal zal niet beïnvloed zijn door die aberraties.

 4. P Hein zegt

  Kijk en zie hier hoe de klimaat maffia een schop krijgt van de zon…..
  De zon bepaald voor het grootste gedeelte ons klimaat, hoe graag ze het ook anders zouden willen zien, daarom warmt de aarde ook helemaal niet op….. Al ben ik wel benieuwd wat er gaat komen, het zou ook gewoon kunnen dat er helemaal niks gebeurd.

 5. vertoond moet vertoont zijn

Speak Your Mind

*