28 maart 2024

NASA maakt onderdeel raketmotor met 3D printer

3D_raket

Credit: NASA Glenn Research Center

Een team onderzoekers onder leiding van Tyler Hickman (NASA’s Glenn Research Center in Cleveland, Ohio) is er in samenwerking met raketbouwer Aerojet Rocketdyne (Sacramento, Californië) in geslaagd om met een 3D-printer een belangrijk onderdeel van een raketmotor te bouwen, een precisieonderdeel dat de raketinjector wordt genoemd. Gewoonlijk worden met 3D-printers plastic voorwerpen geprint, maar je kan er ook metalen mee printen en dat deed Hickman’s groep. De injector werd in vier maanden tijd geprint, laagje voor laagje, en dat leverde ten opzichte van de traditionele productiemanier een besparing van maar liefst 70% op. De raketmotor van Rocketdyne met het geprinte onderdeel werd vervolgens uitgebreid getest – hetgeen je hierboven op de foto ziet – en dat verliep volgens de berichten goed. OK mensen, wanneer gaat de eerste geprinte raket de ruimte in? 😀 Bron: New Scientist.

Share

Comments

  1. joppie zegt

    zelf zou ik mij eerder afvragen wanneer de japanners of koreanen hun robots vergezeld van printers met een traditionele raket naar de maan sturen om daar vervolgens eea op te bouwen .

    • Ja, da’s ook een idee. De zwaartekracht is daar een stuk minder, dus met een grote 3D-printer op de maan en met de grondstoffen in de bodem zou je daar zo een raket in elkaar kunnen flansen.

      • Arie TB zegt

        dan alleen de brandstof nog… (het zal moeilijk worden om daar genoeg zuurstof te vinden :D)

        • Mmmm, dat zeg je nou wel, maar op de bodems van de kraters bij de polen van de maan bevindt zich permanent ijs en daar kan je toch zuurstof uit halen? H2O toch?

          • joppie zegt

            en waarom geen atoomraket zoals een nucleaire onderzeeër.
            of is de ontsnappingssnelheid en de koelvloeistof dan het onoverkomelijke probleem ?
            maar mogelijk kan met een efficiënte warmtewisselaar iig wel voldoende koeling uit de omgevende ruimte worden gehaald.

          • joppie zegt

            even aanvullend :
            met dat water kun je ook een kern//hydro-stoom-jet aandrijven en vervolgens weer grotendeels in een silo//stuwdrukcontainer ( type geweerloop) opvangen. voor hernieuwd gebruik.

Speak Your Mind

*